Indrukwekkende Fallen Airmen Memorial in Markelo

VIDEOMARKELO  - Op indrukwekkende wijze heeft Markelo zaterdagmiddag herdacht dat precies 75 jaar geleden drie geallieerde bommenwerpers bij het dorp neerstortten.

Achttien bemanningsleden, van wie er zeventien konden worden geïdentificeerd, kwamen daarbij om. Ze liggen begraven op het ereveld van de algemene begraafplaats in Markelo, waar zaterdagmiddag een eerbetoon aan hen werd gebracht door onder meer hooggeplaatste vertegenwoordigers uit Australië, Nieuw Zeeland, Engeland en Nederland.

Kiwi's

Onder de aanwezigen waren ook zeventien nabestaanden van de omgekomen 'airmen'. Onder wie Frances Wilcockson, de schoondochter van navigator Walter Frederick Wilcockson (34) van de Stirling EF399. Zij benadrukte hoe belangrijk het is dat  er voor de nabestaanden een plek is om te gedenken. "Want het leven wordt gemaakt door herinneringen." Ambassadeur Lyndel Walker sprak dank uit aan al die Markeloërs, die de herinnering aan de omgekomen mannen levend houden. "Het geeft troost te weten hoe goed er voor onze jonge kiwi's wordt gezorgd."

Concert

Na de ceremonie op de begraafplaats was er  onder meer een herdenkingsconcert in de Martinuskerk en een diner in eetcafé De Kroon. Zondagmorgen is er nog een rondrit met voertuigen van Keep Them Rolling langs de crashlocaties, een bezoek aan het Crash Museum in Lievelde en een afsluitende lunch.

Volledig scherm
Kinderen van groep 8 van de basisscholen, die de graven hebben geadopteerd, hesen de vlaggen tijdens de Fallen Airmen Memorial in Markelo. © Michel Hasselerharm

Hengelo e.o.