Volledig scherm
© Thinkstock

Inschrijving glasvezel buitengebied Hof van Twente van start

GOOR - Bewoners van het buitengebied van de gemeente Hof van Twente die willen dat er een glasvezelverbinding wordt aangelegd, kunnen zich daar vanaf deze donderdag voor aanmelden. Wethouder Harry Scholten ondertekende samen met Piet Grootenboer van Cogas een convenant, waarmee de twee partijen het startschot geven voor de campagne ‘Glasvezel Buitenaf’.

Om de aanleg van de snelle internetverbinding in het buitengebied door te laten gaan, moet de helft van de ongeveer 3200 huishoudens in het buitengebied zich vóór 31 oktober aan hebben gemeld. "In de praktijk is gebleken dat het vaak kiele-kiele is”, licht Scholten de campagne toe. "Zo was het in Twenterand tot de laatste dag spannend, maar hebben ook die de benodigde 50 procent gehaald. Via Platform Buurtschappen Hof van Twente hebben we ambassadeurs voor de glasvezelaanleg en informatieavonden. Daar bleek dat heel veel bewoners zich willen laten aansluiten. Maar het moment van ook echt een handtekening zetten is wat anders dan je vinger opsteken.”

Onrendabele aansluitingen
Onder de 3200 huishoudens in het buitengebied valt ongeveer 4% onder de noemer ‘onrendabele aansluitingen’. Dat houdt in dat de woningen op een locatie ver van de weg zitten, waardoor er extra kosten komen kijken bij de aanleg van de kabel. "Met die mensen gaan we apart in gesprek en schrijven we individueel aan”, zegt Harry Scholten. "Daarvoor is maatwerk, zoals specifieke informatieavonden voor die locaties."

Kosten
"Als gemeente hebben we de doelstelling dat een glasvezelverbinding voor iedereen in de Hof van Twente beschikbaar moet zijn. Of je daarna ook een abonnement afsluit bij één van de drie aanbieders blijft natuurlijk eigen wil. De aanleg van de kabel bedraagt 55 euro, het goedkoopste abonnement is €9,95. Uit de informatieavonden bleek zelfs dat veel mensen nu een nog duurder abonnement hebben. En niet eens glasvezel. Dit is dus hét moment. Goedkoper kan het niet, maar we moeten het gezamelijk doen.”

Campagne
De komende maanden staan in het teken van de campagne ‘Glasvezel Buitenaf’ en de mensen in het buitengebied enthousiast maken voor de aanleg van glasvezel. Daarin is een grote rol weggelegd voor het Platform Buurtschappen Hof van Twente. Als de benodigde 50 procent wordt gehaald moet de aanleg volgend jaar rond de zomerperiode afgerond zijn.

Hengelo e.o.