Jassenmysterie in Delden blijkt aandoenlijke actie van kinderen

videoDELDEN - Het is ‘the talk of the town’ in Delden: het winterjassenmysterie. Verspreid door het centrum hangen ruim 20 kinderwinterjassen aan bomen, hekjes en fietsrekken. Het blijkt een aandoenlijke actie van een groep jongeren: “Iedereen heeft recht op een warme jas.”

“Dit is mijn jas”, zegt de 12-jarige Tobias trots. Hij loopt naar een donkerblauwe winterjas die hij om een paal voor de Rabobank heeft vastgeknoopt. Aan zijn jas hangt een handgeschreven briefje: ‘Heb je het koud, neem dan deze jas. Wij hebben hem niet meer nodig.’ “Het valt misschien niet op, maar in elke klas zit een kind dat het minder goed heeft”, licht de jongen op serieuze toon toe. “Ook iemand die minder geld heeft, verdient een warme jas.” Zijn vriend Stan die ook een jas in het centrum heeft achtergelaten, knikt instemmend mee. “Ik hoop dat de mensen die een jas nodig hebben, ze pakken. Ik zou het in ieder geval wel doen.”

De jongens maken onderdeel uit van het jongerenproject M25 (Matteüs 25). Deze jongeren tussen de 12 en 16 jaar opereren vanuit de Heilige Geest Parochie en zetten zich in voor de zwakkeren in de samenleving. Met z'n allen bedachten ze winterjassenactie. “Het is niet fijn om met een dunne jas te lopen in de winter”, licht Tobias toe.

Heel Nederland

Stan en Tobias hopen dat de actie zich niet tot Delden beperkt. Ze roepen mensen in heel Nederland op om hun oude winterjas op te hangen. “Heeft u ook een jas over die u niet gebruikt? Hang hem dan op een droge plek met een aardige boodschap erbij, voor mensen die 'm nodig hebben en het niet zo goed kunnen betalen. Dat maakt die mensen blij en uzelf misschien ook wel.’

Hoeveel mensen daadwerkelijk gebruik maken van de mogelijkheid durven de jongeren niet te voorspellen. Volgens Stan en Tobias is er in ieder geval al één jas meegenomen. “En dat geeft ons een heel fijn gevoel.”

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Hengelo e.o.