Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Jeugd in Hof van Twente rookt het meest, maar aantal Twentse rokers neemt af

Het aantal rokers in Twente neemt over de hele linie af. Zowel bij volwassenen als bij jongeren. Maar toch steekt een op de vijf Twentenaren er regelmatig nog een op. Bij jongeren is dat een op de tien.

Dat meldt GGD Twente naar aanleiding van Stoptober. De campagne, die vrijdag van start ging, daagt rokers uit in ieder geval 28 dagen niet te roken. Dat was reden voor de gezondheidsdienst om te kijken hoe hoog het aantal rokers in Twente momenteel is. Het goede nieuws: het aantal rokers daalt. Het slechte nieuws: het zijn er toch nog best veel. Een op de vijf Twentenaren (20 procent) rookt. Dat is iets meer dan het landelijke gemiddelde, maar was in 2016 nog 23 procent.

Jonge rokers vooral buiten de steden

Bij de jeugd, waarbij standaard wordt gekeken naar kinderen in klas 2 (ongeveer 13 jaar) en klas 4 (15 jaar), is dat een op de tien (10 procent). Dat was 3 procent bij de jongste groep in 2016 en 16 procent bij de vierdeklassers in 2015. Het aantal niet-rokende ouders nam toe van 88 procent in 2013 naar 92 procent in 2017. Dat laatste is van belang, omdat zien roken jongeren sneller aanzet om dat ook te gaan doen. 

Opvallend is dat jeugdige rokers vooral buiten de Twentse steden wonen en volwassen rokers in de steden. Koplopers bij de jongeren zijn Hof van Twente (14 procent) en Twenterand (12 procent). De meeste volwassen rokers zitten in Almelo (27 procent), Enschede en Oldenzaal (beiden 21 procent).

Hof van Twente heeft zich aangemeld om mee te doen aan Stoptober, om zo bij te dragen aan de gezondheid van haar medewerkers. Bedrijven en particulieren kunnen zich aanmelden via stoptober.nl.

Volledig scherm
De cijfers over roken in de regio Twente. © GGD Twente
  1. Duizenden dahlia's kleuren Wendezoele in Ambt Delden tijdens heus NK

    Duizenden dahlia's kleuren Wendezoele in Ambt Delden tijdens heus NK

    AMBT DELDEN - Museumboerderij Wendezoele in Ambt Delden is dit weekend het decor van het NK dahliakweken en de bijbehorende dahliashow. Duizenden bloemen kleuren de oude schuren en boerenwagens. Het evenement trekt veel belangstellenden, zo blijkt deze zaterdag. De meeste bezoekers komen speciaal voor de dahliashow. Zo ook Frans en Truus Katier uit Delden. Ze zijn gek op dahlia's, vertelt Truus. „We hebben zelf ook 23 soorten dahlia's in onze tuin.” Vooral de verschillende vormen en de vele kleuren van de bloemen vinden ze mooi. Even verderop bewondert Jan Goselink uit Wierden de bloemstukken. De kleuren van de dahlia's spreken hem aan, zegt hij. „Ik sprak net een andere bezoeker die dahlia's kweekt en ik ga wat dahliaknollen van hem kopen, zodat ik volgend jaar in mijn eigen tuin van de bloemen kan genieten.”
  2. Ruim 25 mille uit Rabofonds voor projecten in Hengelo, Borne en Hof van Twente

    Ruim 25 mille uit Rabofonds voor projecten in Hengelo, Borne en Hof van Twente

    HENGELO - Het Rabofonds van Rabobank Centraal Twente richt zich op duurzame initiatieven die het maatschappelijke, sociale of culturele leven in onze lokale gemeenschap versterken. Projecten die hierop gericht zijn, kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage uit dit fonds. In het derde kwartaal is een bijdrage van € 25.200,-- toegezegd aan acht projecten in de gemeente Borne, Hengelo, Hof van Twente en omliggende plaatsen.

Hengelo e.o.