Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Jeugd in Hof van Twente rookt het meest, maar aantal Twentse rokers neemt af

Het aantal rokers in Twente neemt over de hele linie af. Zowel bij volwassenen als bij jongeren. Maar toch steekt een op de vijf Twentenaren er regelmatig nog een op. Bij jongeren is dat een op de tien.

Dat meldt GGD Twente naar aanleiding van Stoptober. De campagne, die vrijdag van start ging, daagt rokers uit in ieder geval 28 dagen niet te roken. Dat was reden voor de gezondheidsdienst om te kijken hoe hoog het aantal rokers in Twente momenteel is. Het goede nieuws: het aantal rokers daalt. Het slechte nieuws: het zijn er toch nog best veel. Een op de vijf Twentenaren (20 procent) rookt. Dat is iets meer dan het landelijke gemiddelde, maar was in 2016 nog 23 procent.

Jonge rokers vooral buiten de steden

Bij de jeugd, waarbij standaard wordt gekeken naar kinderen in klas 2 (ongeveer 13 jaar) en klas 4 (15 jaar), is dat een op de tien (10 procent). Dat was 3 procent bij de jongste groep in 2016 en 16 procent bij de vierdeklassers in 2015. Het aantal niet-rokende ouders nam toe van 88 procent in 2013 naar 92 procent in 2017. Dat laatste is van belang, omdat zien roken jongeren sneller aanzet om dat ook te gaan doen. 

Opvallend is dat jeugdige rokers vooral buiten de Twentse steden wonen en volwassen rokers in de steden. Koplopers bij de jongeren zijn Hof van Twente (14 procent) en Twenterand (12 procent). De meeste volwassen rokers zitten in Almelo (27 procent), Enschede en Oldenzaal (beiden 21 procent).

Hof van Twente heeft zich aangemeld om mee te doen aan Stoptober, om zo bij te dragen aan de gezondheid van haar medewerkers. Bedrijven en particulieren kunnen zich aanmelden via stoptober.nl.

Volledig scherm
De cijfers over roken in de regio Twente. © GGD Twente

Hengelo e.o.