Volledig scherm
Jerk van den Dool, Hanneke Tijhof en Sander van Dijk van christelijke jongerenvereniging Transformed. © Christian van der Meij

Jeugd van Transformed gelooft in Kroeze Danne

AMBT DELDEN - Kerken hebben het steeds moeilijker de banken vol te krijgen. Laat staan dat het lukt jongeren enthousiast te krijgen voor de kerk. Maar het geloof leeft wel degelijk. Dat bewijst Transformed. De christelijke jongerenbeweging trekt maandelijks ruim 500 gelovige jongeren uit Twente naar het christelijk conferentiecentrum Kroeze Danne voor ontmoeting, bezinning, gebed en muziek. En dat aantal is langzaam groeiende.

In zaal De Hof in de Kroeze Danne staan maandelijks 500 stoelen klaar, voor de meetings van Transformed, maar er is ruimte voor wel 1.500. "De ruimte hier is de reden waarom we onlangs zijn uitgeweken van het Parkgebouw in Rijssen naar het conferentiecentrum De Kroeze Danne in Ambt Delden. We zaten goed in Rijssen, maar de belangstelling voor Transformed wordt steeds groter", vertelt Sander van Dijk, bestuurslid en medeoprichter van Transformed. "Groeien is voor ons geen doel op zich, maar het is een prettige gedachte dat we in Ambt Delden voldoende ruimte hebben om iedereen een plekje te geven."

Als een concert
Van Dijk loopt de donkere, koude zaal in. "Het ziet er nu wat ongezellig uit met die hoge plafonds en die tl-verlichting, maar je moet je voorstellen dat de verlichting is gedimd. De zaal is sfeervol verlicht met 'concertverlichting', als ik het zo mag omschrijven. Ik denk dat onze meetings best te vergelijken zijn met een concert, want muziek speelt een grote rol. Op het podium hebben we een stevige, negenkoppige band staan die vlotte popmuziek speelt en er wordt veel gezongen. Op de schermen naast het podium verschijnt tekst zodat iedereen kan meezingen. En behalve voor de muziek en het samenzijn komen de jongeren hier ook voor verdieping. Daarom is er een spreker en een preek van een half uur."

Geen kerk
Van Dijk richt, samen met enkele anderen, in 2005 de Stichting Transformed op. "Vanuit de overtuiging dat het belangrijk is om meer jongeren aan te spreken, het christelijk geloof te vertalen in de taal van nu. We zijn geen kerk, alle geloofsrichtingen zijn welkom bij ons. Ook mensen die niet geloven, maar die nieuwsgierig zijn, of zoekende zijn. Als doelgroep houden we jongeren van 16 tot 28 jaar aan, maar als je ouder bent ben je ook welkom."

Doen wat je wilt
De meetings waren volgens Van Dijk vanaf het eerste moment een succes. "Op de eerste in het Parkgebouw in Rijssen kwamen 580 jongeren af. Die pasten niet eens allemaal in de zaal. Hoe ik dat succes verklaar? Deels met de Bijbelse boodschap die we uitdragen, met de liefde van Jezus voor de mens als voorbeeld. Maar het is ook de opzet. Onze dienst hangt niet aan elkaar van rituelen. Iedereen mag doen wat hij of zij wil. Staan, zitten, liggen, springen, met een vlag zwaaien. Het mag allemaal. Bovendien doen we veel met multimedia, laten filmpjes zien op de grote schermen naast het podium. En verder is de ontmoeting is ook belangrijk, daarom houden we vooraf en achteraf een café, met fris en iets uit de frituur."

Moslimjongeren
Bijzonder is dat de meetings van Transformed zelfs moslimjongeren aantrekken. "Ondanks dat we ons christelijk profileren. Het zijn jongeren uit de asielzoekerscentra. Die zijn nieuwsgierig of zoeken contact met andere jongeren. Voor hen vertalen we de preken. Ik wil daarbij benadrukken dat zij komen op eigen initiatief, we proberen ze niet te evangeliseren of bij Transformed te halen. Mensen mogen bij ons gewoon zichzelf zijn."

Hengelo e.o.