Volledig scherm
© Thinkstock

'Jeukrups' wordt tóch bestreden in gemeente Hof van Twente

GOOR - Ze leken wel frambozen, de leerlingen van openbare basisschool De Zwaluw in Markelo, nadat een groot aantal van de kinderen in aanraking was gekomen met de brandhaartjes van de eikenprocessierups, een week geleden.

Hevige jeuk en uitslag waren het gevolg. De rupsen huisden in een grote eik op het onderbouwplein. En ook deelnemers aan de Elastiekenkoers kwamen met jeukende uitslag terug van hun koers. Deze, en nog vele andere klachten over 'jeukrupsen' op openbare plekken die bij de gemeente Hof van Twente zijn binnengekomen, hebben wethouder Harry Scholten doen besluiten de diertjes tóch actief te gaan bestrijden.

Volksgezondheid
Ondanks dat de raad in 2015 heeft aangegeven te willen bezuinigen op de bestrijding van plaagdieren, waaronder processierupsen. Alleen de bestrijding van ratten gaat door, want die kunnen ziektes overbrengen. Wie last heeft van overige plaagdieren moet zelf maar de bestrijder bellen, was het idee. Daar komt het college van B en W nu op terug, nu de volksgezondheid in het geding is. De eikenprocessierups wordt weer betreden.

Openbare locaties
Dit betekent dat alleen nesten op openbare gronden met een hoog risico worden verwijderd. Locaties zijn winkelcentra, zorgcentra, scholen en kinderdagverblijven, woongebieden, kantoren, bushaltes en stations, sportcomplexen, speelcomplexen en zwembaden. In het buitengebied worden de rupsen niet bestreden.

Gelijk aantal plekken
Eikenprocessierupsen bevinden zich in eikenbomen en zijn te herkennen aan hun grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde kanten en hebben lange brandharen. De gemeente heeft de locaties waar de rupsen zich ophouden in beeld. "Zoals het er nu uitziet zijn is het aantal plekken gelijk aan voorgaande jaren", aldus de gemeente. Bomen met nesten die bestreden moeten worden worden voorzien van rood-wit waarschuwingslint, met de tekst 'eikenprocessierups'.

Hengelo e.o.