Volledig scherm
De katholieke kerk in Bentelo waar op termijn geen erediensten meer worden gehouden door een teruggang in kerkbezoek, vrijwilligers, financiën en pastorale ondersteuning. © Frans Nikkels

Jonge parochianen over toekomst kerken in Hof van Twente, Hengelo en Haaksbergen

BENTELO - In café Spoolder aan de Onze Lieve Vrouwestraat in Bentelo wordt donderdag van 20.00 tot 21.30 uur een speciale interactieve bijeenkomst voor parochianen tussen de 18 en 45 jaar van de Heilige Geest Parochie gehouden. Het parochiebestuur wil de ‘jonge’ parochianen hiermee de kans geven om mee te stemmen en te praten over de toekomst van de parochie en de kerken in Goor, Delden, Bentelo, Hengevelde, Beckum en De Hoeve. 

Dit kwam eerder te sprake in een reeks van zes bijeenkomsten die hoofdzakelijk werden bezocht door oude(re) kerkgangers. Vandaar een aparte sessie voor 18 tot 45-jarigen onder het motto ‘wat heb jij nodig om te geloven in de toekomst?’

De meningen en ideeën door interactief stemmen inzichtelijk worden. Het bestuur vraagt zich af wat de groep jonge parochianen, die in de toekomst samen de parochie zullen vormen, nodig om hun geloof te (blijven) beleven? Om te kunnen stemmen moet bezoekers donderdagavond hun smartphone meenemen.

Duidelijk is al dat er op termijn geen diensten meer worden gehouden in de kerken in Bentelo en Beckum. De kerken in Goor en in De Hoeve zitten in de gevarenzone. In Delden en Hengevelde blijven ze open, want die staan er financieel beter voor. Donderdag komen ook mogelijke alternatieve bestemmingen voor de kerken aan de orde.

Bisdom

Het parochiebestuur trekt zich voor de zomer op de hei terug om per geloofsgemeenschap de ‘route naar de toekomst vast te stellen'. De inbreng van de parochianen wordt daarbij betrokken. Na de zomer informeert het parochiebestuur het bisdom  over wat er moet gebeuren. Tot in de hoogste katholieke instantie - Rome - kan ’beroep’ tegen mogelijke sluiting worden aangetekend. Mede hierdoor is sluiting van kerken de eerste 2 tot 2,5 jaar niet aan de orde.

Hengelo e.o.