Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Journalist Rob Vorkink (51) uit Goor overleden

GOOR- Journalist Rob Vorkink (51) is plotseling overleden. De verslaggever, die het grootste deel van zijn loopbaan voor RTV Oost werkte, overleed vannacht in zijn slaap.

Vorkink werkte 28 jaar voor de regionale omroep, waar hij in februari van dit jaar na een arbeidsconflict vertrok. Rob Vorkink maakte als journalist vooral naam door de reportages die hij maakte over de nasleep van de vuurwerkramp in Enschede en de affaire rond de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. Hij beet zich vast in die onderwerpen.

Follow the Money

Na zijn vertrek bij RTV Oost vond Vorkink emplooi bij ‘Follow the Money’, een platform voor onderzoeksjournalistiek. Zijn laatste reportages voor Follow the Money schreef Vorkink over het onderzoek, dat oud-Europarlementariër en klokkenluider Paul van Buitenen deed naar de manier waarop de vuurwerkramp werd onderzocht.

Ongerust

„Juist op de dag dat Van Buitenen bij justitie aangifte doet van onderzoeksfraude in dat onderzoek naar de vuurwerkramp, overlijdt Rob. Dat is wel heel wrang”, zegt een geschokte hoofdredacteur Eric Smit van Follow the Money. Op de redactie van het onderzoeksplatform ontstond vanmorgen ongerustheid toen Vorkink niet verscheen in de redactievergadering. „Niet komen opdagen, dat was niets voor Rob”, zegt Smit. „We kregen via-via contact met zijn familie, waarna zijn broer thuis bij Rob is gaan kijken en hem daar heeft gevonden”, aldus Smit.

Kleurrijk

Vorkink was een kleurrijke verslaggever, die niet snel los liet. Met journalist Lucien Baard van De Twentsche Courant Tubantia onderzocht hij de affaire rond de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. Het duo spoorde de medisch specialist, die in opspraak was gekomen door ten onrechte de diagnose Alzeiheimer te stellen bij tal van patiënten, in 2008 twee keer op in Duitsland.

Tegen zijn belofte in, bleek Jansen Steur in 2009 tóch weer aan de slag te zijn gegaan in een Duitse privé-kliniek. De tip daarvoor was  binnengekomen bij Babette Olde Hanhof (ex-RTV Oost) van het NOS-journaal. De NOS riep de hulp van Vorkink in, omdat die de neuroloog goed kende. Dat leidde tot een confrontatie met de arts, die zich in kliniek Am Gesundbronnen bij Heilbronn ‘Johann’ noemde.

De Tegel

Volledig scherm
© Wouter Borre

 Lucien Baard werd voor zijn reportages over de affaire Jansen Steur onderscheiden met De Tegel, een hoge journalistieke prijs. Hoewel beide journalisten nauw hadden samengewerkt, viel Vorkink buiten de prijzen. Vorkinks tv-reportage over Jansen Steur werd eveneens ingestuurd, maar was niet prijswinnend. 
Lucien Baard: „Ik heb dat altijd rot voor hem gevonden. Als we toen samen hadden kunnen inzenden, had Rob zeker ook een Tegel gewonnen. Een jaar later konden omroepen en kranten wel gezamenlijke producties indienen en prompt wonnen de NRC en Wereldomroep toen samen een Tegel met reportages over misbruik in rk- kerk.” Rob Vorkink laat twee volwassen dochters na.

Hengelo e.o.