Volledig scherm
Freek ter Weele kijkt in de sleuf met mest, waarin koeien verdronken. De bodemplaten werden door de explosie weggeslagen. © Gerben Kuitert/TC Tubantia

Kamervragen naar aanleiding van explosie in mestkelder Markelo

MARKELO/DEN HAAG - VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs stellen vragen aan de minister van landbouw over de veiligheid van emissiearme stalvloeren. Aanleiding is een explosie in een mestkelder van een stal in Markelo, in februari van dit jaar, waarbij 22 koeien om het leven kwamen. 

Uit onderzoek van de Omgevingsdienst Twente blijkt dat een dergelijke explosie zich weer kan voordoen in andere stallen met zo’n emissiearme vloer. De stallen zijn niet direct onveilig, maar er kunnen zich volgens de Omgevingsdienst wel gevaarlijke situaties voordoen.

De VVD wil nu van minister Carola Schouten weten wat haar reactie is op de conclusies van de Omgevingsdienst Twente en of zij van plan is te kijken naar andere vloersystemen waarbij veiligheid én milieu gewaarborgd zijn.

De Omgevingsdienst en de gemeente Hof van Twente hebben de landelijke overheid al opgeroepen om maatregelen te nemen om explosies in meststallen te voorkomen.

Hengelo e.o.