Volledig scherm
Roderik graaf Zu Castell Rüdenhausen en zijn verloofde Liesbeth Lotgering nemen hun intrek in kasteel Twickel op het prachtige Twentse landgoed. © Annina Romita

Kasteel Twickel wordt weer bewoond

DELDEN - Kasteel Twickel wordt weer bewoond. Voor kerst betrekt een nieuwe generatie adel het grootste landgoed van Nederland.

Tijdens de kerstdagen klinkt er weer gelach, gezang en muziek in de privévertrekken van het eeuwenoude kasteel Twickel, de parel onder de Twentse adellijke huizen. Roderik graaf Zu Castell Rüdenhausen en zijn verloofde Liesbeth Lotgering zetten de traditie van zevenhonderd jaar bewoning van de Deldense havezate voort. De komende week wordt de laatste hand gelegd aan de forse opknapbeurt van het woongedeelte, waarna het jonge paar met de familie kerstfeest viert op Twickel.

Komst jonge adel
De komst van de jonge adel bewijst dat er nog steeds toekomst is voor bewoning van kastelen en andere adellijke huizen. Twente heeft er nog negentien die deze status hebben en zestien hiervan worden geheel of gedeeltelijk bewoond. Als de drie als bejaardenoord ingerichte havezaten niet worden meegerekend, dan zijn de edelen in de meerderheid in bewoning van de kastelen. Twickel, Almelo, Nijenhuis, Westerflier, Weldam, Diepenheim en Herinckhave zijn de regionale landgoederen die bevolkt worden door graven, een barones en een jonkheer. Nog eens zes andere gegoede huizen worden bewoond door notabelen of eenvoudige huurders die geen blauw bloed hebben.

Stichtingen
Een groot deel van de landgoederen met de kastelen is ondergebracht in stichtingen. Die zorgen voor een consistent beleid dat gericht is op behoud en toekomst. De stichtingen zijn geen filantropische instellingen, maar goed geöliede organisaties met bestuurders en directies die er zorgvuldig voor zorgen dat het erfgoed bewaard blijft. Datzelfde geldt voor de landgoederen met gebouwen die in vennootschappen zijn ondergebracht en als een bedrijf florerend worden gehouden. Op die manier kunnen bewoning en onderhoud betaalbaar blijven.
Het landgoed Twickel, dat inclusief het bezit buiten Twente 6.500 hectare omvat en daarmee het grootste van Nederland is, wordt inmiddels zestig jaar bestuurd door de Stichting Twickel.

Barones van Heeckeren van Wassenaer
In 1953 bracht de kinderloze eigenares van Twickel, barones Van Heeckeren van Wassenaer haar gehele bezit onder in deze stichting. Daarmee redde zij het voortbestaan van Twickel, dat niet meer door erfdeling of verkoop uiteen kon vallen. Ze legde ook vast dat na haar dood het huis verplicht bewoond moet worden door familie, waardoor de adel altijd vergroeid blijft met het kasteel.

Lees het interview van journalist Hans Berkhout met de graaf en zijn verloofde in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag 14 december: Opgegroeid en vergroeid met Twickel

​of download de digitale krant, e-paper

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Hengelo e.o.