Koeiendans in Markelo: dieren genieten tijdens eerste dag in de wei

VideoMARKELO - De lente is begonnen en het gras in de weilanden begint weer te groeien. Goed nieuws voor de koeien die een winter op stal hebben gestaan: ze mogen weer naar buiten! Emmy Heilersig van het Markelose melkveebedrijf Heilersig heeft het tafereel van de ‘koeiendans’ dit jaar vastgelegd op camera. 

De koeien van het bedrijf in het buitengebied van Markelo richting de grens met Gelderland mochten afgelopen maandag voor het eerst naar buiten. “Een weekje eerder dan vorig jaar”, laat Janet Heilersig van de boerderij weten. “Omdat het gras hard groeit. Daar moet je altijd naar kijken. Het is voor het eerst dat we de koeien ‘s avonds na het melken naar buiten hebben gedaan.” 

Koe te enthousiast

Op de video is te zien hoe de koeien van het bedrijf bijna euforisch uit de stal rennen nadat de deuren open gaan. Emmy heeft twee camera's gebruikt, cow-pro's zoals ze het zelf noemt. Twee Go-pro camera's, waarvan er één op de rug van de koe is gebonden en de ander in het gras is geprikt. De koe met de Go-pro bleek echter iets té enthousiast: “Die is alleen aan het begin te zien”, legt Janet uit. “De koe bewoog zoveel dat de beelden ook te veel bewogen. Over de Go-pro in de wei is een nestbeschermer van de weidevogels gezet.”

Eerder gedaan

Het tafereel bij Melkveebedrijf Heilersig trok bekijks, want ook de buren waren erbij om de koeiendans te aanschouwen. Vorig jaar filmde Emmy het tafereel ook al: toen bond ze een camera op de snuit van de koe die vastlegde hoe een dier de eerste weidegang van het jaar beleeft.

Bekijk de ‘Koeiendans 2019' in de video bovenaan de pagina. 

Een dolenthousiaste koe in Markelo bij melkveebedrijf Heilersig. De dieren mogen de wei weer in.
Volledig scherm
Een dolenthousiaste koe in Markelo bij melkveebedrijf Heilersig. De dieren mogen de wei weer in. © Familie Heilersig

Hengelo e.o.