Volledig scherm
© Toma Tudor

Kritiek op opzet van jaarlijks Hoftoernooi

MARKELO - Het jaarlijkse Hoftoernooi moet op de schop. Dat vindt trainer Anne de Jong van gastheer Sportclub Markelo. De oefenmeester is allerminst gelukkig met de opzet van het voetbalevenement, dat vrijdag op het complex van Sportclub Markelo aan de Endemansdijk wordt gehouden.

De negen voetbalclubs uit de Hof van Twente strijden om de gemeentebokaal. De Jong vreest blessures."We spelen op één avond vier wedstrijden van 25 minuten met een spelersgroep die niet compleet is. Ik ben bang voor spierblessures. Dit toernooi komt te vroeg,” zegt De Jong, die vorige week met zijn selectie aan de voorbereiding begon. Na drie trainingen volgde deze week een oefenpot tegen AVC Heracles.

Opzet
Nu staat het Hoftoernooi al op de rol. De Jong weet dat het geen pas zou geven om verstek te laten gaan. Maar in de aanloop naar de competitiestart komt het toernooi op dit moment ongelegen. "Alle wedstrijden worden op één avond gespeeld. Het zou beter zijn dit toernooi een week voor de competitie te houden en daar een hele dag voor uit te trekken,” vindt De Jong.

Hij staat in zijn standpunt over de huidige opzet van het Hoftoernooi niet alleen. De Jong: "Trainer Mark Dijkstra van Hector en onze voorzitter Bertus Bloemendal zijn het met me eens. Vorig jaar heb ik dit al aangehaald, maar de opzet is niet veranderd.”

Mutaties
Hij mist momenteel vijf spelers vanwege vakantie. Ook routinier Edwin Landeweerd is niet van de partij. Hij herstelt nog altijd van een langdurige blessure. De Jong hoopt dat Landeweerd in oktober weer inzetbaar is. De oefenmeester is het seizoen begonnen met een nagenoeg intacte selectie. Enkele spelers van de zaterdagtak zijn bij de zondagselectie aangeschoven. Meer mutaties zijn er niet.

Competitiestart
De Jong wil dit seizoen verbetering zien. Vorig jaar bleven de resultaten achter bij de verwachtingen. SC Markelo eindigde in de vierde klasse op de achtste plek. "We hebben onder de maat gepresteerd. De spelers waren het daar mee eens. We weten dat het beter moet.” De oefenmeester heeft een voorbereidingsprogramma van vijf weken opgezet. Dat moet toereikend zijn voor de competitiestart op de eerste zondag in september.

Dubbel gevoel
Vanwege de late vakantie is de groep verre van compleet. In de voorbereiding zijn er oefenwedstrijden en bekerduels. Maar De Jong zal ook met zijn ploeg op het Hoftoernooi moeten verschijnen. De oefenmeester heeft er een dubbel gevoel over. "Het toernooi is leuk voor de Hof van Twente. Vorig jaar was het Hoftoernooi bij vv Bentelo. Er was aardig wat publiek. Maar ik zit er zelf niet op te wachten. Nogmaals: het is een te grote belasting om op één avond vier wedstrijden te spelen. Zondag krijgen de spelers rust. We staan deze week drie keer op het veld. Vanavond is er ook nog een training.”

Het Hoftoernooi begint vrijdag om 18.15 uur. De finale is om 20.45 uur.

Hengelo e.o.