Volledig scherm
© Thinkstock

Lab Nalco Delden sluit: 25 banen weg, staking dreigt

DELDEN - Bij het laboratorium van Nalco in Delden dreigt een staking. De bonden hebben de directie een ultimatum gesteld in verband met het ontslag van 25 werknemers.

Ecolab, het Amerikaanse moederbedrijf van Nalco, wil het laboratorium verhuizen van Delden naar Aberdeen in Schotland. Daardoor verdwijnen er 25 banen in het lab. In Delden resteren dan nog slechts zes verkoopmedewerkers. De bonden hebben de directie vrijdagmiddag een ultimatum gesteld voor een betere vertrekregeling. “Dat ultimatum verstrijkt aanstaande woensdag om zes uur in de avond. Ligt er dan geen akkoord dan gaat er absoluut gestaakt worden in Delden”, zegt bestuurder Gerard van Dijk van CNV Vakmensen.

Noodzaak
Nalco is het oude laboratorium van Servo. Er wordt voornamelijk onderzoek gedaan naar chemicaliën die worden gebruikt bij de olie- en gaswinning. De verhuizing naar Schotland is volgens directeur Anton de Kock van Nalco Nederland noodzaak, ‘omdat de groei in de olie- en gasindustrie de komende jaren niet uit Europa zal komen. Daarom hebben we voldoende aan één laboratorium en daarbij is voor Abderdeen gekozen.’

De bonden zijn kwaad, omdat ze het bod dat de Nalco-directie heeft gedaan veel te laag vinden. “Ze bieden de wettelijke transitievergoeding, willen outplacement betalen en geven een tekenbonus. Maar wie van de werknemers niet wil tekenen, verspeelt de bonus. Zo wordt het personeel onder druk gezet”, zo schets vakbondsbestuurder Van Dijk.

Transitievergoeding
FNV en CNV eisen de wettelijke transitievergoeding vermenigvuldigd met de factor 1.8. Want er is absoluut geen noodzaak voor een verhuizing, vinden de bonden. Van Dijk: “Het gaat puur om maximalisatie van de winst. Het moederbedrijf is rijk genoeg om een betere ontslagvergoeding te betalen.”

Ecolab (47.000 werknemers) behaalde vorig jaar een nettowinst van 1 miljard dollar op een omzet van 13,5 miljard.

Hengelo e.o.