Volledig scherm
© lars smook

Leerlingen Waerdenborch Goor varen in zonne-energie boot

GOOR - Het basismodel van de op zonne-energie werkende boot wordt binnenkort bezorgd bij scholengemeenschap De Waerdenborch. Dan is het aan de acht leerlingen van het team Solar Boat Waerdenborch om de boot af te stellen, aan te kleden en uiteindelijk zo snel mogelijk te laten varen om het einddoel te behalen: de eerste plaats tijdens de Young Solar Challenge in Grou.


Voor de tweede keer doet de school voor voortgezet onderwijs mee aan deze wedstrijd, de enige uit Oost-Nederland. Vorig jaar werd het Goorse team derde. Dit jaar gaan de leerlingen voor goud. Maar voordat het zover is, moet er nog wel het een en ander gebeuren. „We zijn druk bezig met het vinden van sponsors. Zonder geld redden we het niet.”

Technasium

Het project is onderdeel van het technasium, een onderwijsstroom voor vwo en havo waarin bètavakken centraal staan. Voor het vak Onderzoek & Ontwerpen krijgt een aantal leerlingen uit de tweede en de derde klas de kans om toe te treden tot het team van de Solar Boat Waerdenborch. „We houden allemaal wel van technische dingen, daarom hebben we voor de Solar Boat gekozen”, vertelt Timo Haafkes. „Het is heel anders dan een gewoon werkstuk voor school. Je bouwt een echte boot, niet alleen een prototype. En uiteindelijk mag je er ook zelf mee varen.”

Nederlands kampioenschap

Het team van De Waerdenborch vertrekt vanaf mei drie keer naar het noorden voor het open Nederlands kampioenschap Young Solar Challenge. Door drie races te varen bij het Friese Grou wordt bepaald welke school de snelste zonneboot heeft gebouwd. Zonnepanelen op de boot wekken energie op, wat de motor van de boot laat draaien.

Snelle boot

De school heeft vorig jaar veel ervaring opgedaan. Daar willen de leerlingen nu van profiteren: het is de bedoeling dat de boot een stuk sneller wordt. „De boot kan wel 30 kilometer per uur halen. Het geheim is zo efficiënt mogelijk met gewicht en energie om te gaan”, legt teamlid Mitchell Voortman uit. „Hoe lichter de boot, hoe sneller hij is. Ons kleinste en lichtste lid Sanne wordt dan waarschijnlijk ook de kapitein. De bedoeling is dat je de accu zo weet af te stellen, dat je er net de eindstreep mee haalt. Geen verspilling.”

Sponsors

Maar voordat het zover is, moet de boot nog wel worden afgebouwd. Daarom zijn de leerlingen op zoek naar sponsors, die materialen beschikbaar willen stellen of de leerlingen financieel willen ondersteunen. Daarvoor gaan ze zelf naar ondernemers, vooral in Goor. „Dat is wel het lastigste aan dit project”, zegt Job Hartgerink. „We hebben al wel geleerd dat je niet zomaar moet binnenkomen en gelijk over geld beginnen. We leggen eerst uit wat we doen, wat de Young Solar Challenge is en hoe ze ons daarbij kunnen helpen. De naam van het bedrijf komt op de boot en onze shirts. Omdat we de enige school uit Twente zijn die meedoet, is het voor ondernemers wel aantrekkelijk.”

Facebook

Via Facebook en een eigen website is het project te volgen: solarboatwaerdenborch.jimdo.com

Hengelo e.o.