Volledig scherm
© carlo ter ellen

Maatschap Markelo verliest geschil grond in Almelo

MARKELO - Maatschap Engberts uit Markelo heeft een geschil met de gemeente Almelo over de pacht van 29 hectare landbouwgrond verloren.


Per 1 februari 2017 is deze grond op de Noordflank, nu in gebruik bij Engberts, pachtvrij. Dat heeft de rechter van de pachtkamer in Zwolle bepaald in een zaak die door de gemeente Almelo was aangespannen.

Waterrijk
De grond ligt in het voormalige plangebied Waterrijk, aan de noordkant van Almelo. Nadat er woningbouw is geschrapt, heeft de gemeente besloten om 173 hectare van de grond op de zogeheten Noordflank te verkopen aan de provincie. ‘Zwolle’ is van plan om er drie melkveehouderijen naartoe te verplaatsen. Het gaat daarbij om boeren die elders in de knel zitten door natuurontwikkeling.

Handenwrijvend
Handenwrijvend is de gemeenteraad afgelopen voorjaar akkoord gegaan met de deal met de provincie. Het levert Almelo, dat diep in de rode cijfers zit en het geld goed kan gebruiken, 14,5 miljoen euro op. De transactie kwam echter op losse schroeven te staan.

Een flink deel (29 hectare) van de grond wordt gepacht door melkveehouder Engberts. De boer wilde de grond niet opgeven. Volgens hem was sprake van een lopende pachtovereenkomst. De gemeente bestreed dat en stelde dat de overeenkomst per 1 januari 2016 was beëindigd. Onderhandelingen tussen gemeente, provincie en Engberts, waarbij hem werd aangeboden de gronden te pachten tot en met 31 december 2017, leverden niets op.

Rechter
Om uitsluitsel te krijgen over de looptijd van de pachtovereenkomst, is de gemeente Almelo naar de rechter gestapt. Die heeft nu bepaald dat de pachtovereenkomst op 1 februari 2017 eindigt. Dat is ruim een jaar later dan Almelo stellig beweerde. Toch is de gemeente content met de uitspraak van de pachtkamer, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

„Want de verkoop aan de provincie kan nu doorgaan. Volgens de uitspraak kan de gemeente de grond op 1 februari volgend jaar leveren. De verkoop is eerder,” aldus een woordvoerder.

Geen reactie
De Markelose maatschap overweegt volgens een zegsman in beroep te gaan. Hij wil verder niet reageren.

Hengelo e.o.