Jobcoach Damiët ter Boo (links) en Marja Lubbers.
Volledig scherm
Jobcoach Damiët ter Boo (links) en Marja Lubbers. © Emiel Muijderman

Marja uit Goor: 'Nog geen dag met tegenzin naar m'n werk geweest'

Matches in de hofGOOR/HENGELO - Hoe verklein je de afstand tot de arbeidsmarkt? Als het matcht tussen leerling en leermeester. Bijzondere verhalen met een sociaal gezicht.

Nog geen dag is ze met tegenzin op de trein gestapt van Goor naar haar werkplek in Borne. Sinds maart heeft Marja Lubbers een contract bij de schoonmaaktak van Visschedijk. Ze maakt met veel plezier de centrale hal, vijf lokalen en het BSO-lokaal van een school in Borne schoon. Ze is er trots op. "Het voelt zo heerlijk dat ik mijn handje niet meer hoef op te houden bij de gemeente", vertelt ze. "Nu werk ik gewoon voor mijn geld en dat voelt goed."

De Goorse zit in het zogeheten 'doelgroepenregister' van de gemeente. Dat houdt in dat een reguliere baan niet mogelijk is. Bij Visschedijk vinden ze echter: 'gewoon doén' en erachter komen wat iemand kan. Als de motivatie en de wil om te werken er is, is er wel een mouw aan te passen. "Het kost tijd en energie", vindt jobcoach Damiët ter Boo. "Maar het levert ook energie op als je merkt dat iemand met plezier werkt. Daar doen we het voor."

Mooi werk

Quote

Ik ben blij dat ik het op mijn eigen tempo kan doen

Marja Lubbers

Marja zit helemaal op haar plek. "Ik vind het mooi werk, dat schoonmaken. Ik ben blij dat ik het op mijn eigen tempo kan doen, met pauzes als dat nodig is." In het verleden werkte ze eens in een fabriek waar ze broeken moest naaien. "We moesten zoveel broeken in weinig tijd doen, dat haalde ik nooit. Ik vond het verschrikkelijk." Het werk dat ze nu doet, voelt goed. Ter Boo: "We kijken de eerste tijd naar hoe mensen werken, hoeveel tijd ze voor taken nodig hebben. Dan zetten we dat af tegen de tijd die een reguliere werknemer nodig heeft voor dezelfde taken -wat ik altijd verschrikkelijk vind overigens- om zo te bepalen hoeveel tijd hij of zij extra krijgt voor het werk. Maar: het dient een goed doel; we overvragen mensen niet en dat is een van de voorwaarden voor passend werk", stelt Ter Boo.

Lijstje

En passen, dat doet het. "Ik stofzuig, dweil, neem de tafels af, leeg prullenbakken. Super om te doen en fijn dat het na schooltijd is. Dan is het rustig en word ik niet zo erg afgeleid, met concentratie heb ik soms problemen", vertelt Marja openhartig. Ze ontvangt iedere werkdag van haar leidinggevende een lijstje met taken dat ze afwerkt. Tussendoor komt de leidinggevende langs en nadien volgt controle. "Dat moet ook, want ik vergeet soms wel eens wat."

Het is niet de eerste keer dat Marja een contract heeft. Ze werkte een half jaar bij De Waarbeek. "Daar stond ik bij het reuzenrad -met die emmertjes-, bij de Swing Mill of de rups. Heel erg leuk. Maar toen er een andere eigenaar kwam, moesten we allemaal weg.” 

Bij Visschedijk wil Marja wel blijven. "Ze is nu net begonnen aan haar tweede contract", vertelt Ter Boo. "Na 23 maanden krijgt ze, als het nog steeds goed gaat, een vast contract aangeboden.” "Dat zou helemaal mooi zijn", bedenkt Marja. "Dan hoef ik nooit meer terug de uitkering in; werken is stukken beter dan dat."

Hengelo e.o.