Markelose Amy (10) komt in actie tegen zwerfafval

videoMARKELO - De 10-jarige Amy van Heuven gaf zaterdagochtend op de gemeentewerf in haar woonplaats Markelo het startsein voor de World Cleanup Day. Vervolgens ging ze met haar vriendinnen Floor, Tessa en Wende, gewapend met grijpers en plastic zakken en voorzien van hesjes, zwerfafval verzamelen in het dorp. 

Amy riep, zoals gemeld, eerder via een mail aan burgemeester Ellen Nauta de gemeente op om gratis hesjes en grijpers beschikbaar te stellen voor mensen die in hun omgeving zwerfafval willen verwijderen. Want afval is slecht voor dieren. Daarom heeft Amy er een hekel aan.

Meedoen met dochter

Volledig scherm
Amy van Heuven (geel hesje) met haar vriendinnen Tessa, Floor en Wende (vlnr) op de gemeentewerf voordat de 10-jarige Markelose World Cleanup Day opent. © Lenneke Lingmont

Op de gemeentewerf in Markelo hadden zich zo’n 30 inwoners gemeld die meededen aan de schoonmaakactie, onder wie leden van de Lionsclub Goor en Gorenaar Frank Bartelink en zijn 9-jarige dochter Sophie. ,,Ik vond het een geweldig initiatief van Amy en heb mijn dochter overtuigd om mee te doen", vertelde Bartelink. De gemeente stelde de zakken, grijpers beschikbaar, terwijl na afloop het ingezamelde afval op de gemeentewerf kon worden ingeleverd. Daarna konden de deelnemers gratis een versnapering krijgen bij het Wapen van Markelo, een geste die op prijs werd gesteld.

Een groep ging afval verzamelen bij uitgaansgelegenheid Dieka in Markelo. Frank Bartelink en dochter Sophie bezochten onder meer het tankstation bij hun woonplaats aan de provinciale weg Delden-Goor. ,,Want, daar ligt nogal wat”,  wist vader.

In twee uur tijd kreeg het gezelschap 25 grote zakken vol zwerfafval, waaronder veel blikjes en plastic verpakkingen.

Volledig scherm
Amy en haar vriendinnen verzamelen zwerfafval in het centrum van Markelo © Harry Gerritsma

Hengelo e.o.