Volledig scherm
Manegehouder Henk Hietbrink. © Emiel Muijderman

Markelose manegehouder: 'Zoveel dierenleed is er niet op paardenmarkten'

GOOR - Er is veel dierenleed op paardenmarkten, vertelden de politie en de Dierenbescherming onlangs in Tubantia. Aanleiding was een controle op de jaarlijkse paardenmarkt in Goor. De handelaren ter plekke weigerden te reageren. Maar het verhaal zorgde voor veel verontwaardigde reacties vanuit de paardenwereld: zo slecht is het niet. Henk Hietbrink uit Markelo springt openlijk voor zijn branche in de bres.

„Het wordt enorm overdreven. Op die markten is veel sociale controle, wie zich misdraagt, wordt daar echt wel op aangesproken. Maar dat gebeurt zelden, de paarden hebben het er niet slecht”, zegt de paardenhandelaar en eigenaar van manege De Barlo. „Dat er vanuit een kleine groep critici steeds meer ophef wordt gemaakt over de paardenmarkt zorgt voor veel boosheid. Ook bij mij. Ik ben al tientallen jaren actief in de paardenwereld. En ik kom al meer dan vijftig jaar op de markt in Goor. Het is een van de best georganiseerde markten en een prachtige traditie, die je niet om zeep moet helpen.”

Net als andere paardenliefhebbers die reageerden, zegt Hietbrink te twijfelen aan de deskundigheid van de controleurs en dierenactivisten. „Ik vraag me af of die mensen weten hoe ze met paarden moeten omgaan. Ik weet dat wel door mijn ervaring. Ze hebben bijvoorbeeld kritiek omdat de paarden op de markt te kort stonden aangebonden. Maar als je ze lang aanbindt, dan kunnen ze verstrikt raken in het touw en stikken.”

Slaan met stokken

Ook het slaan met stokken moet niet uit zijn verband worden getrokken. „Soms krijgen paarden wel eens een tikje om ze in beweging te krijgen. Dat is dan nodig omdat een koper wil zien of het paard goed beweegt. Maar echt slaan, nee. En als het wel een keertje gebeurt, dan wordt het meteen uitvergroot tot een groot probleem. Terwijl op de markt allemaal liefhebbers bij elkaar komen. Die slaan hun eigen dieren toch niet.”

De Markelose paardenliefhebber is het op één punt wel met de critici eens: vooral samenwerking kan wederzijds begrip en kennis vergroten. „Ik nodig de mensen van de dierenpolitie graag uit. Dan geef ik ze gratis een cursus omgaan met paarden, en ga ik graag het gesprek aan om van elkaar te leren. Maar dat heb ik een paarjaar geleden ook al aangeboden aan een paar mensen van de Dierenbescherming, maar die hebben nog steeds niet teruggebeld…”

Hengelo e.o.