Volledig scherm
© Thinkstock

Medewerkers Nalco-lab in Delden leggen werk neer

DELDEN - Vanaf donderdagochtend leggen de 25 medewerkers van Nalco in Delden het werk neer als protest. Ze strijden voor een beter sociaal plan.

Eerder op de dag vond er nog wel telefonisch overleg plaats tussen directeur Anton de Kock van Nalco Nederland en vakbondbestuurders. „Maar dat ging puur over technische zaken. De directie wilde informatie over de veiligheid in het lab bij een staking’’, aldus CNV’er Gerard van Dijk.

Winst
Ecolab, het Amerikaanse moederbedrijf van Nalco, wil het laboratorium van Delden verhuizen naar Aberdeen in Schotland. Daardoor verdwijnen 25 van de 31 banen in Delden. FNV en CNV eisen de transitievergoeding vermenigvuldigd met de factor 1.8. Want er is absoluut geen noodzaak voor een verhuizing, vinden de bonden.

De directie is volgens hen puur uit op winstmaximalisatie. Het moederbedrijf behaalde vorig jaar een nettowinst van 1 miljard dollar en is rijk genoeg om een betere ontslagvergoeding te betalen, aldus CNV en FNV.

Staking
Personeelsleden kondigen aan een staking erg lang vol te zullen houden. „Ze willen voor een schijntje van ons af’’, zegt een medewerker, die ruim twintig jaar in dienst is bij het bedrijf. „In 2013 zijn we overgenomen door Ecolab. In Delden doen we vooral onderzoek naar toepassing van chemicaliën om olie- en gaswinning te optimaliseren. Onze kennis is geleidelijk weg gesluisd naar vestigingen in het buitenland van Ecolab. Nu dat is afgerond, zeggen ze: ‘Bedankt en tot ziens’. Maar zo gemakkelijk komen ze niet van ons af.’’

Hengelo e.o.