Volledig scherm
© ANP/Lex van Lieshout (archief)

Meer asbest dan verwacht in bermen Diepenheim

DIEPENHEIM - De saneringswerkzaamheden aan de 1e Broekweg in Diepenheim duren langer dan gepland, omdat er meer asbest is gevonden dan verwacht.

"Er zit meer asbest in de bermen dan waarmee we rekening hebben gehouden. Maar we zetten alles op alles om de asbestsanering aan de 1e Broekweg zo snel mogelijk af te ronden. Zo zetten we extra vrachtwagens in om de vervuilde grond af te voeren. Maar je weet vooraf niet precies wat en hoeveel er in de bodem zit en wat je nog tegenkomt." Dit zei gistermiddag een woordvoerder van het Projectbureau Bodem Asbest Sanering (BAS) dat de bodemsanering van de wegbermen van de 1e Broekweg in opdracht van de gemeente uitvoert.

Boeren

Met de klus aan de Eerste Broekweg werd in de week van 9 september begonnen. Er was vijf weken voor uit getrokken. Doordat er meer asbest in de grond zit dan verwacht zullen de werkzaamheden vooralsnog tot vrijdag 25 oktober duren. BAS houdt bij de sanering ook rekening met boeren die hun producten, zoals mais, van hun land - moeten - halen.

Of de sanering daadwerkelijk op die 25ste is afgerond, zal moeten blijken. In elk geval blijft de weg afgesloten voor alle verkeer, zolang daar nog wordt gewerkt.

Verontreinigde grond

Bij de sanering wordt de verontreinigde grond afgevoerd en vervangen door schone grond. Projectbureau BAS ruimt de asbest in de bodem op voor de gemeenten Hof van Twente, Borne, Wierden, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Haaksbergen en Twenterand en voor de provincie Overijssel. Het kantoor van de organisatie is gehuisvest in het gemeentehuis in Goor.

Asbestsaneringen lopen vaker vertraging op. Dat was ook het geval bij de aanleg van glasvezel voor snel internet in het buitengebied. De aannemer trof toen ook op onverwachte plekken, onder meer in Diepenheim, asbest aan waar gegraven moest worden om glasvezel aan te kunnen leggen. Deze week wordt begonnen met de asbestbodemsanering van bermen aan de Wheedijk in Markelo.

Hengelo e.o.