Volledig scherm
© Lenneke Veerbeek

Meer bezwaarschriften in Hof van Twente ingediend, college maakt analyse

GOOR - Bij de gemeente zijn vorig jaar 69 bezwaarschriften ingediend. Dat zijn er vier meer dan in 2017, maar minder dan het gemiddelde van 71 sinds 2014.

De meeste bezwaren (46) hadden betrekking op ruimtelijke zaken. Een jaar eerder waren dat er nog 35. Opvallend was de stijging in de categorie 'omgevingsvergunning activiteit kappen': van 0 twee jaar geleden naar 21 in 2018. Daarbij moet worden opgemerkt dat tegen één besluit vijftien bezwaren werden ingediend. Om welk besluit het gaat is niet bekendgemaakt, maar het ligt voor de hand dat het van doen heeft met de (afgeblazen) kap van oude eiken in de Goorse wijk 't Gijmink.

Van de vorig jaar ingediende bezwaren werden 46 in behandeling gegeven bij de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Daarvan waren begin dit jaar nog 27 in behandeling. Deze commissie bracht in 2018 in totaal 31 adviezen uit, die overigens niet door burgemeester en wethouders hoeven te worden opgevolgd. Acht bezwaren werden gegrond verklaard, zestien ongegrond, zes niet-ontvankelijk, en in één geval werd nader onderzoek geadviseerd.

Onvoldoende gemotiveerd

De bezwarencommissie concludeert dat veel besluiten van de gemeente onvoldoende zijn gemotiveerd. Het college gaat hierover een analyse maken, zodat inzichtelijk wordt wat goed gaat en wat beter kan. Ook wordt er conform het advies van de commissie bezwaarschriften doorgegaan met Hoffelijke aanpak: in een gesprek met de betrokkene probeert de gemeente eerst de kwestie op te lossen, voordat er een officieel bezwaarschrift wordt ingediend. De commissie hield vorig jaar zestien keer een hoorzitting.

Hengelo e.o.