Volledig scherm
Boer Freek ter Weele kijkt in de sleuf met mest, waarin 22 februari 2019 direct 16 van zijn koeien verdronken. De bodemplaten werden door de explosie weggeslagen. Uiteindelijk gingen 22 koeien dood. © Gerben Kuitert/TC Tubantia

Meer onderzoek naar ‘explosieve’ stal in Markelo

MARKELO/DEN HAAG - Er komen na de explosie van een emissiearme stal in Markelo vooralsnog geen maatregelen. Minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen laat extra onderzoek doen.

Bij de explosie in een meststal op 22 februari van dit jaar, kwamen 22 koeien om het leven omdat de emissiearme vloer instortte. Uit een onderzoek dat de Omgevingsdienst Twente vervolgens deed, bleek dat de explosie kon ontstaan als gevolg van specifieke omstandigheden, die evenwel niet zeer bijzonder waren.

Uit antwoorden op vragen van de VVD-Tweede Kamerleden Lodders en Ziengs blijkt nu dat Van Veldhoven nog niet zo ver is dat ze erkent dat de emissiearme stallen wellicht onveilig zijn. Voordat ze daar uitspraken over doet, laat ze eerst meer onderzoek doen, samen met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze wil daarbij deskundigen betrekken op het gebied van brandveiligheid, stalontwerp en emissiereductie.

Milieu

Ze is het niet eens met de analyse van de Omgevingsdienst Twente dat ‘een betere afweging tussen de maatregelen voor het milieu en die voor de veiligheid van mens en dier’ nodig is. Volgens haar wordt al een goede afweging gemaakt ‘in het geheel van eisen en adviezen voor ontwerp, bouw, en gebruik van de stallen’.

De stal in Markelo was voorzien van een zogenoemde emissiearme vloer en voldeed op alle punten aan de wettelijke voorschriften. Desondanks ontstond een explosief mengsel van mestgassen, dat door de dichte vloer niet weg kon. Belangrijkste conclusie van de Omgevingsdienst is dat een dergelijke explosie zich opnieuw kan voordoen. Directeur Willem Strebus pleitte daarom voor aanvullende voorschriften bij de vergunningverlening.

Hengelo e.o.