Volledig scherm
© Thinkstock

Meevaller van 8 ton voor Hof van Twente

GOOR - Een forse meevaller voor Hof van Twente: de gemeente krijgt van het rijk 829.000 euro extra uitgekeerd uit het gemeentefonds. De extra bijdrage is te danken aan het ‘trap op trap af systeem’ dat het rijk hanteert.

Als de rijksoverheid meer uitgeeft, krijgen gemeenten ook meer geld uit het gemeentefonds gestort. Het extra bedrag is gelabeld, dat wil zeggen dat het geld al een bepaalde bestemming heeft gekregen. Zo is er extra geld van het rijk voor de opvang van (extra) statushouders.

Peuterspeelzaal
Daarnaast komt er een extra bijdrage voor peuters die niet naar een voorschoolse voorziening zoals een peuterspeelzaal gaan. Idee daarbij is dat ook peuters uit gezinnen die geen recht op kinderopvangtoeslag hebben de kans moeten krijgen om naar een voorschoolse voorziening te gaan. Verder komt er een toelage voor huishoudelijke hulp en jeugdzorg.

Solide begroting
Wethouder financiën Harry Scholten is er blij mee. „De gemeente Hof van Twente heeft al jaren een degelijke en solide begroting. Dat kunnen we nu voortzetten. Ik zeg niet dat het geld tegen de plinten op klotst, maar we zitten goed in ons jasje.” Volgens Scholten zit er nog meer in het vat. Het rijk gaat geld voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening op een andere manier verdelen onder gemeenten.

9 ton
Dat nieuwe systeem valt gunstig uit voor Hof: er komt verdeeld over drie jaar 900.000 euro bij. „Drie ton hebben we daar al van gehad, wanneer de rest wordt gestort weten we nog niet”, zegt Scholten.

Hengelo e.o.