Volledig scherm
De Reggehof is startpunt fietsvierdaagse. © Lenneke Lingmont

Met 135 vaantjes meedoen aan de fietsvierdaagse door Hof van Twente

GOOR - De 26e editie van de Hof van Twente Herfst Fietsvierdaagse begon maandagochtend bij De Reggehof in Goor onder ideale weersomstandigheden met zo'n 400 deelmnemers. ,,Voor 35 kilometer komen wij ons bed niet uit.”

Reünie

Aan de fietstas van Gerhard Meijerink  hangen 135 vaantjes van eerdere deelnames aan fietsvierdaagsen. Thuis, in Laren ("Gelderland'),  liggen er nog meer in een schoenendoos. Hij doet voor de derde keer mee aan de Hof van Twente Herfst Fietsvierdaagse met zijn maat Dick Poesse uit Bathmen. Meijerink logeert op een minicamping in de buurt. Ze fietsen de langste afstand: 70 kilometer. ,,De herfstkleuren, het goede weer, de mooie routes naar plekken waar je nog niet eerder bent geweest. dar maakt fietsen leuk. Mee doen is bovendien een reünie, je komt vaak dezelfde mensen tegen. Heel gezellig", zegt Meijerink.

Natuurlijk 70 kilometer

Adrie en Frans Segeren komen uit Made, Noord-Brabant. Ze dragen opvallende geel/groene jacks. Niet tegen de regen maar voor de herkenbaarheid op straat. Ze logeren in hun caravan op camping Bergzicht in Markelo. Voor hun wordt het de elfde fietsvierdaagse. Welke afstand? Domme vraag. ,,Wij gaan natuurlijk voor de 70 kilometer. Voor 35 kilometer komen wij ons bed niet. Wij doen mee aan fietsvierdaagsen overal in Nederland, van Groningen tot Limburg. Er is onderweg veel te zien", zegt Adrie. Zij rijdt op een e-bike, hij niet.

Bart Lensink uit Zutphen kan maar één dag meefietsen in plaats van de volledige vier. ,,Ik kon niet meer vrij van m'n werk krijgen. Jammer, maar het is niet anders. Fietsen is gewoon leuk om te doen, vooral als het lekker weer is, zoals nu.” Ook hij rijdt de 70 kilometer, fietspomp en een fles fris in de tas.

Langste afstand

Van de routes over 35, 50 en 70 kilometer is de langste het meest populair zegt voorzitter John Kuipers van de organisatie. Omdat de Hof van Twente Herfst Fietsvierdaagse één van de laatsten in het jaar is, komen de deelnemers uit alle windstreken, leert de ervaring.

Aan de 26e editie van de herfstvierdaagse doen zelfs fietsers uit België, Zwitserland en Duitsland mee. De routes voeren de deelnemers onder meer langs Diepenheim met haar kastelen, over de Sallandse heuvelrug en door de Twickelse bossen. Kuipers had ‘iets meer’ deelnemers  verwacht, vooral gezien de weersverwachting.

Hengelo e.o.