Volledig scherm
© Getty Images

Met spoed gevraagd: gesloopte schuur in Hof van Twente

GOOR - Er zijn zo veel bouwplannen in het buitengebied, dat de gemeente Hof van Twente mensen met sloopplannen oproept sloopvouchers aan te vragen en die door te verkopen. 

Sloopvouchers? Een sloopvoucher is een bewijs dat (oude) bebouwing op een erf wordt gesloopt. Dit sloopbewijs kan vervolgens weer worden ingezet om iets te bouwen waarvoor sloopcompensatie nodig is. Je kunt daarbij denken aan het bouwen van een extra woning,  een bijgebouw of een uitbouw. 

Gesloopte meters

De gemeente schat dat er zo’n dertig initiatiefnemers in Hof van Twente op zoek zijn naar sloopmeters. Die schatting is gebaseerd op al lopende projecten in het buitengebied en de aanmeldingen voor het zogenoemde Veegplan 2020. In dit plan worden kleinere bestemmingsplanwijzigingen gebundeld.  De vraag varieert van enkele vierkante meters tot de volledige duizend vierkante meter die nodig is voor het bouwen van een huis. 

Regeling is succes

De gemeente Hof van Twente riep de sloopvoucherregeling vier jaar geleden in het leven. De regeling bleek van meet af aan een succes. Ruim honderd vouchers zijn inmiddels afgegeven met een totale oppervlakte van 51.790 vierkante meter aan landschapontsierende bebouwing. Bebouwing die is gesloopt. 

Sloper bepaalt prijs

Wie zijn sloopvouchers wil verkopen komt op een lijst te staan die door de gemeente wordt bijgehouden. Initiatiefnemers die vierkante meters nodig hebben voor hun project nemen zelf contact op met de mensen die op de sloopvoucherlijst staan. Sloper en koper spreken onderling het aantal vierkante meters af en onderhandelen ook over de prijs. Vervolgens melden de partijen bij de gemeente dat een sloopvoucher geheel of gedeeltelijk verkocht is. 

Hengelo e.o.