Volledig scherm
Het was een lange raadsvergadering in 2009. De raad ging na jaren vergaderen alsnog niet akkoord met de aanleg van een bungalowpark met 350 huisjes en een golfbaan aan de voet van de Herikerberg. © Rikkert Harink

Miljoenenclaim bungalowpark Hof van Twente van de baan

GOOR - De gemeente Hof van Twente hoeft geen schadevergoeding te betalen aan vof Landgoed Hof van Twente voor het afblazen van de aanleg van bungalowpark aan de voet van de Herikerberg.

Dat heeft het gerechtshof van ‘s Hertogenbosch gisteren beslist. Het Hof oordeelde dat de gemeenteraad wel degelijk extra voorwaarden mocht stellen aan het park, ondanks dat er een principeafspraak was tussen gemeente en initiatiefnemer.

Landgoed Hof van Twente, een vof van Guus Brandriet, John Temmink en André van Leeuwen, was al sinds 2003 in gesprek met de gemeente over de aanleg van het recreatiepark. De gemeente stemde in 2005 in met de plannen en tekende met steun van de raad een samenwerkingsovereenkomst met de initiatiefnemers. Hierin stond wel het voorbehoud dat de raad ook zou instemmen met de vervolgovereenkomst en een wijziging van het bestemmingsplan.


Toen in 2009 deze punten uiteindelijk op de agenda van de raad stonden, liep het toch anders. De raad eiste namelijk dat losse huurwoningen op het recreatiepark niet mochten worden doorverkocht. Dit om permanente bewoning van het park te voorkomen. De initiatiefnemers gingen hier echter niet mee akkoord. Met als gevolg dat de gemeenteraad unaniem tegenstemde. Het recreatiepark is er niet gekomen.

Een onaangenaam besluit voor Landgoed Hof van Twente, die zich op het verkeerde been voelde gezet. Na jaren praten en investeren alsnog geen bungalows. Zij stapten naar de rechter voor een schadevergoeding.


De rechtbank Almelo boog zich over de zaak, maar wees de schadeclaim af. In hoger beroep oordeelde het hof Arnhem-Leeuwarden dat wél een schadevergoeding moest worden betaald. Er volgde cassatie. De Hoge Raad vernietigde de beslissing van het hof Arnhem-Leeuwarden en verwees de zaak door naar het gerechtshof ‘s Hertogenbosch om verder te beslissen. Deze laatste oordeelde gisteren dat de gemeenteraad in haar recht stond bij het stellen van de aanvullende voorwaarde om geen huisjes uit te ponden.

Hengelo e.o.