Volledig scherm
Lyanne en Erik Paskamp. Veteranen-echtpaar uit Goor. Lyanne schreef een boek over hun ervaringen en de nasleep van de oorlog die veel invloed had op hun thuissituatie. © Carlo ter Ellen DTCT

Minister Bijleveld neemt eerste exemplaar boek van veterane uit Goor in ontvangst

MARKELO - Minister van Defensie Ank Bijleveld neemt zaterdag 8 februari het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Ze hoorden mijn schreeuwen niet’ van de Goorse Lyanne Paskamp. Het boek gaat over  over Lyanne's tijd en de nasleep als militair chauffeur in toenmalig Joegoslavië begin jaren negentig, waar ze een posttraumatische stresstoornis opliep.

De ook uit Goor afkomstige minister BIjleveld schreef het voorwoord van het boek en neemt op zaterdag 8 februari het eerste exemplaar in ontvangst bij de boekpresentatie in zalencentrum De Haverkamp in Markelo.

Onder vuur in Sarajevo

Onlangs vertelde het veteranenechtpaar Lyanne en Erik hun indrukwekkende verhaal tegen deze krant. Over dat verhaal gaat haar boek dat volgende maand uitkomt. Lyanne Paskamp werd in 1992 uitgezonden als militair chauffeur naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Het toeval wilde dat haar man Erik als marechaussee op dezelfde locatie terechtkomt. Het echtpaar wordt ingekwartierd in het roemruchte Rainbow Hotel dat zwaar onder vuur te liggen als de oorlog in alle hevigheid losbarst. 

Pleidooi voor meer aandacht onzichtbare wonden

Na terugkeer in Nederland is er nauwelijks sprake van nazorg en komen Lyanne en Erik in steeds grotere nood door Lyanne's PTSS en een dienstongeval van Erik waarbij hij een arm kwijtraakt. Langzaam maar zeker knokt Lyanne zichzelf terug richting geluk. 

Met het boek ‘Ze hoorden mijn schreeuwen niet’ wil Paskamp een pleidooi houden voor meer aandacht voor gezinnen van met name vrouwelijke veteranen met ‘onzichtbare wonden’ zoals PTSS. 

Hengelo e.o.