Volledig scherm
Harco Wesselink (l) en Martin Hammer (r) van de Elastiekenkoers, met Naomi (midden) © Annina Romita

Naomi uit Goor heeft dankzij de zorgboerderij rust en structuur

AMBT DELDEN - ‘Die fiets, daar pas ik toch nooit op’, reageert de 12-jarige Naomi Hofman uit Goor als Harco Wesselink van de Elastiekenkoers een wielrenfiets uit de auto haalt. Naomi doet donderdag niet mee aan de Elastiekenkoers. Meer dan 200 wielrenners uit de gemeente Hof van Twente wel. Ze leggen dan ruim 170 kilometer af door de gehele regio.

Het is de vijfde en tevens laatste keer. Omdat het evenement voor de vrijwilligers te groot wordt, is besloten te stoppen.

Zoals elk jaar is er ook dit keer een goed doel waarvoor geld wordt ingezameld. Nu is gekozen voor zorgboerderijen. Kinderen zoals Naomi kunnen dankzij zorgboerderijen zoals Erve Tankink tot rust komen. Even weg van alle hectiek en spelen met nieuwe vrienden. Structuur krijgen en dingen leren.

Voor de kinderen
„Het idee om voor de zorgboerderijen te fietsen, kwam een aantal jaar geleden al van één van de deelnemers”, legt voorzitter Martin Hammer uit. „In de gemeente Hof van Twente en daaromheen zijn zes zorgboerderijen waar kinderen uit onze gemeente regelmatig naartoe gaan. Dus besloten we om de laatste Elastiekenkoers specifiek daarvoor te fietsen.”

Kalfjes
Voor Naomi zijn de dagen die ze doorbrengt op Erve Tankink een geschenk. Ze leert hier met allerlei situaties om te gaan. Naomi heeft adhd en heeft een roerige periode achter de rug. „Ik was eerder heel opvliegerig, werd gauw boos”, vertelt ze binnen in de grote speelruimte van de boerderij. „Hier krijg ik elke dag een lijst met allerlei dingen die ik kan doen, zoals springen op een trampoline, met Lego spelen of iets met de dieren doen die hier rondlopen. Vooral de kalfjes vind ik heel erg leuk. Alleen de tong, die is vies! Ik ben hier een stuk rustiger geworden. Een iemand die ook op Erve Tankink komt, kende ik al. Maar ik heb hier veel nieuwe vrienden gemaakt.”

Knuffelen
De meeste kinderen die bij Erve Tankink op bezoek komen, hebben een verstandelijke of psychische beperking. Door een veilige en rustige omgeving te bieden, krijgen de kinderen structuur en duidelijkheid. Er worden doelen gesteld en er worden leertrajecten aangeboden op het gebied van melkveehouderij en dierverzorging. Naomi heeft er vooral conflicten leren vermijden en ze weet nu hoe ze haar woede de baas moet zijn. Dat beaamt haar moeder Anneke: „Eerder hadden we gauw ruzie, maar nu knuffelen we gelukkig weer heel vaak. Daar ben ik heel blij om.”

Bekendheid
Ook Naomi is blij met de stappen die ze maakt in Ambt Delden. Maar ze heeft gemerkt dat veel kinderen in haar omgeving de zorgboerderijen helemaal niet kennen. „In de bus waarmee ik naar school ga, hebben veel kinderen er nog niet van gehoord. Dat is wel jammer, want het is hier heel erg leuk. Misschien als donderdag iedereen voor de zorgboerderijen fietst, dat het dan een stuk bekender wordt.”

Harco Wesselink zegt dat Naomi donderdag wel even moet langskomen tijdens het onthaal van de wielrenners in Goor rond 19.00 uur. „Kan ik dan wel?”, vraagt ze. „Dat komt vast goed”, is het antwoord. „Misschien hebben we nog een verrassing.”

Hengelo e.o.