Volledig scherm
Vrachtwagens denderen door de smalle bochtige straten in het wijkje Plan Moormann in Goor.

'Niemand echt tevreden met verkeerssituatie Molenstraat in Goor'

GOOR - Niemand lijkt echt tevreden met eenrichtingsverkeer in de Molenstraat. Zowel aan- als omwonenden ervaren de nieuwe verkeerssituatie als ‘onveiliger’, blijkt uit nieuw onderzoek.

GOOR De Stadsraad Goor wil binnenkort met verkeerswethouder Scholten in overleg om een oplossing voor de problematiek rond de Molenstraat in Goor te vinden. Want dat die problematiek er is, daar is de Stadsraad na uitvoerig onderzoek van overtuigd. ‘We rekenen er daarbij op dat zo’n gesprek mogelijk is met een open mind en zonder vast te zitten aan eerder gemaakte keuzes. En uiteraard moeten bij dat overleg ook de objectieve meetresultaten van de gemeente worden betrokken’, aldus Toon van der Horst in een brief aan het college.

Eenrichtingsverkeer
Sinds mei 2015 geldt op de Molenstraat op het gedeelte tussen de Voorstraat en de D.J. Bunschotenstraat eenrichtingsverkeer. Verkeer uit de richting van de Hengevelderstraat kan wel richting De Whee, andersom moet een andere route gekozen worden. Gehoopt werd op een betere verkeersdoorstroming door die maatregel. Maar het boegeroep van inwoners van Goor klinkt steeds luider. De verkeerssituatie op het genoemde gedeelte op de Molenstraat wordt niet als veiliger, maar juist als onveiliger ervaren. Verder zou de maatregel een ‘waterbedeffect’ hebben: in omliggende wijken is het drukker geworden.

Eigen onderzoek
Naar aanleiding van die geluiden heeft de Stadsraad Goor gemeend zelf een onderzoek in te moeten stellen en daarbij de positieve en negatieve gevoelens die samenhangen met het eenrichtingsverkeer te inventariseren. Daarvoor heeft de raad een meldpunt ingesteld, waar ongeveer 120 reacties op zijn binnengekomen. De reacties zijn voornamelijk afkomstig van inwoners van de aangrenzende wijken Plan Moormann en de omgeving van de Kloosterlaan. „Zij ondervinden hinder in de vorm van verkeer dat door hun omgeving rijdt, dat gehaast is en zich onveilig gedraagt door te hard te rijden, bochten af te snijden, hinderlijk optrekken en afremmen. Ook verschijnen er vrachtauto’s in de straten en zoekende mensen die alleen nog oog hebben voor het navigatiesysteem dat in de war lijkt”, zegt Van der Horst.

Opvallend: in de periode dat het meldpunt was opengesteld heeft geen enkele bewoner van de Molenstraat zelf gereageerd. „Zonder informatie over de mening van direct aanwonenden is een advies over te nemen maatregelen niet verantwoord. Daarom heeft de Stadsraad besloten om aanwonenden uit te nodigen voor een brainstorm over de bestaande situatie”, legt Van der Horst uit.

Wakker
Uit die brainstorm is gebleken dat aanwonenden het rustiger vinden in de straat. Ze liggen niet langer wakker van zwaar verkeer. Er rijdt minder verkeer door de straten. Verder worden de bredere fietsstroken gewaardeerd. Minder blij zijn aanwonenden met de inrichting van de weg, de overgang van een 50 naar een 30 kilometerzone is te onduidelijk. Daardoor wordt er te hard gereden in de Molenstraat, harder dan voorheen. Voorts wordt er niet gehandhaafd, zeggen aanwonenden.

Volledig scherm
Vrachtwagens denderen door de smalle bochtige straten in het wijkje Plan Moormann in Goor.
Volledig scherm
Vrachtwagens denderen door de smalle bochtige straten in het wijkje Plan Moormann in Goor.
Volledig scherm
Vrachtwagens denderen door de smalle bochtige straten in het wijkje Plan Moormann in Goor.

Hengelo e.o.