Volledig scherm
© Christian van der Meij

Niet zoeken, maar vinden op Vintagemarkt in Diepenheim

DIEPENHEIM - Vintage klinkt wat chiquer dan tweedehands. Wie geluk had vond afgelopen zondag een kledingstuk uit de jaren zestig tijdens Heerlijcke Vintage in Diepenheim. Een markt met vooral veel ‘gewone’ tweedehandskleding.

Noem het vintage of tweedehands, het principe is voor Alda Assink en Ina Oonk uit Diepenheim hetzelfde. Het gaat ons niet om de tijdsperiode waarin de kleding is gemaakt, zegt Oonk over de markt die ze samen met Assink organiseert. “Vintage gaat over hergebruik, duurzaamheid en over een eigen unieke stijl.” Het is gezellig druk in Herberg de Pol waar de markt met vintagewinkels uit het oosten van het land voor de tweede keer wordt gehouden. Oonk: “Mensen hebben meer aandacht voor wat ze dragen en zijn zich bewust van wat ze kopen. Het zijn geen doorsnee mensen die tweedehands kopen.”

Kleding als sport
Eline Schiff draagt een prachtige babyblauwe mantel, in haar handen een plastic tas met nieuwe aanwinsten. Deze jas vond ik afgelopen zomer in Apeldoorn, vertelt de Almelose. “En sindsdien is het helemaal misgegaan.” Ze roept haar vriendin Trudy Zijlstra en samen vertellen ze over hun nieuwe sport: mooie merkkleding voor een zacht prijsje vinden. “Het wordt wel iets te heftig”, zegt Schiff eerlijk.

Ziel
In de plastic tas zit alweer het zevende colbertje. “Maar deze is met een mooie Schotse ruit voor de kerst. En maar 29 euro.” Schiff trekt het jasje nog even een keer aan, want niet alleen de prijs maar ook de pasvorm is perfect. “In principe houd ik eigenlijk niet van tweedehands. Ik vind het niet lekker fris. De ziel van iemand zit in de kleding.” Liever kopen ze ongedragen, tweedehands merkkleding. De prijzen vallen vandaag wel een beetje tegen, want echte koopjes hangen er niet tussen. Die vinden Schiff en Zijlstra eerder bij de kringloopwinkel. Zijlstra: “Het is heel mooi om oude items met mooie nieuwe stukken te combineren. Dan krijg je een unieke stijl.”

Hengelo e.o.