Volledig scherm
De Zwaluw is toe aan een nieuw schoolgebouw

Nieuw onderkomen basisscholen De Welp en De Zwaluw in nieuwbouwwijk De Esch III

MARKELO - Het nieuwe kindcentrum voor Markelo, waar straks basisscholen de Welp en de Zwaluw in worden gehuisvest, wordt gebouwd in nieuwbouwwijk De Esch III.

Dat maakt wethouder Pieter van Zwanenburg bekend. „De locatie is gekozen in nauw overleg met de besturen van Marcant-BSV, waar de Welp onder valt en OPO Hof van Twente, het bestuur van de Zwaluw. „We kiezen voor deze locatie omdat De Esch een jonge, en dus kinderrijke wijk is. Bovendien biedt deze nieuwbouwlocatie goede kansen voor het combineren van de bouw van de school met circa 50 duurzame woningen op De Esch III”, aldus Van Zwanenburg. Het college heeft de ambitie om van De Esch III een duurzame wijk te maken. Passend in de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Hof van Twente.

Vier miljoen
De bouw van het nieuwe kindcentrum kost ruim 4 miljoen euro. Bij de keuze van de locatie heeft een aantal elementen een rol gespeeld. Volgens het programma van eisen is voor de bouw van het kindcentrum ruim 5.000 vierkante meter grond benodigd.
De schoolbesturen willen om onderwijskundige redenen het liefst een locatie die grenst aan het buitengebied. Er zou bovendien geen hinder van omliggende bedrijven mogen zijn. Naar de verkeersafwikkeling en naar stedenbouwkundige effecten wordt nog nader onderzoek gepleegd.

Meerdere bewoners
In het nieuwe kindcentrum worden zowel de oecomenische basisschool ‘De Welp’ als de openbare basisschool ‘De Zwaluw’ gehuisvest. Daarnaast is voorzien dat ook de kinderopvang en buitenschoolse opvang, het consultatiebureau en de bibliotheek aansluiten. Met alle partijen, waaronder met de omwonenden, vinden nog gesprekken plaats.

Breed gedragen
„De besturen van de beide scholen in Markelo werken met de gemeente en de overige partners in het project samen om een succes te maken van het nieuwe kindcentrum. Het voorstel voor de bouw van het nieuwe kindcentrum in De Esch III wordt breed gedragen, zeker in combinatie met de realisatie van de duurzame wijk. Juist door duurzaamheidsvoorzieningen te koppelen kunnen beide onderdelen elkaar versterken”, aldus de wethouder.

Hengelo e.o.