Volledig scherm
Freek ter Weele kijkt in de sleuf met mest, waarin 13 van zijn koeien verdronken. De bodemplaten werden door de explosie weggeslagen. © Gerben Kuitert/TC Tubantia

Nog twee koeien overleden na explosie in stal in Markelo: ‘Echte knuffelkoeien’

MARKELO - Een paar dagen na de explosie is de familie Ter Weele nog steeds ontredderd. De teller staat inmiddels op vijftien dode koeien: dertien kwamen om bij de explosie en twee zijn in de dagen erna overleden aan een longontsteking. Bovendien zijn twee koeien 'arbeidsongeschikt' geraakt.

Joan ter Weele zou met dit prachtige weer niks liever willen dat lekker op de trekker het land op gaan. In plaats daarvan is hij druk met de nasleep van de explosie van vrijdagavond. Daarbij is de helft van de beste bloedlijn in het fokprogramma ter ziele gegaan. "Sandra was een van onze beste koeien. Gaf veel melk van goede kwaliteit, kon tegen een stootje en ze was zo ontzettend lief. Echt een teuta-koetje, zoals wij dat zeggen: altijd knuffelig, kwam altijd naar je toe om geaaid te worden. Ze is verdronken in de mestput. En haar dochter Joke is anderhalve dag later gestorven aan een longontsteking." Beide koeien laten wel nageslacht achter. Ter Weele hoopt dat daarmee wel verder gefokt kan worden.

Arbeidsongeschikt

Er verblijven ook nog een aantal dieren in de ziekenboeg. Van twee van hen is al zeker dat ze nooit meer als melkkoe kunnen functioneren: ze zijn zogezegd arbeidsongeschikt. "Maar we houden ze wel", zegt Ter Weele. "Ze zijn te goed om in te laten slapen."

Hoe groot de totale schade is, is nog niet te becijferen. Ter Weele: "Als de puinhoop opgeruimd is kunnen we de mestput schoonspuiten. Dan pas kun je zien of er scheurtjes in zitten. Als dat zo is moet de hele stal gesloopt. Het is een degelijke put, van gewapend beton, dus ik hoop maar dat het meevalt."

Hengelo e.o.