Volledig scherm
De Cultuurvrienden Oude Blasius Delden beginnen het nieuwe seizoen met een concert ter ere van Beethovens 250ste geboortejaar. Aanstormend pianotalent Santiago Costa speelt werken van deze componist. © Marieke Amelink

Ode aan Beethoven in Delden ontroert

DELDEN - In een sfeervolle met kaarsen verlichte Oude Blasiuskerk in Delden is zaterdagavond een eerbetoon gebracht aan Ludwig van Beethoven.

De jonge talentvolle pianist Santiago Costa trakteerde het royaal opgekomen publiek anderhalf uur lang op verschillende werken uit het oeuvre van de invloedrijke componist. Voor de Cultuurvrienden Oude Blasius was het concert tevens het startschot voor het nieuwe programma van 2020. Daarbij wordt vooral ingezet op koorconcerten en optredens op orgel en piano. 

Actualiteit

Bestuurslid Jos de Vries: „Dat is wat onze leden het liefste zien en horen. Daarnaast proberen we om onze concerten wat vaker te koppelen aan de actualiteit. Dit jaar is het precies 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Deze pianorecital sloot dan ook perfect aan bij wensen.”

Indruk

De directe aanleiding voor deze start was echter niet in de verjaardag van de componist, maar een concert van Santiago Costa in Hengelo in 2019. De cultuurvrienden zagen de 28-jarige optreden en dat maakte indruk. Ze benaderden hem met de vraag of hij in Delden de werken van Beethoven wilde komen spelen. Lang hoefde Costa daar niet over na te denken. „Het is een van mijn favoriete componisten en zijn muziek vormt een prachtige start van iedere concertserie.”

Uitdaging

Bijzonder aan het concert van zaterdagavond was dat er alleen maar werken van Beethoven op het programma stonden. Een mooie uitdaging voor Costa. „Dat zie je inderdaad niet vaak. Het repertoire van hem is echter heel divers.” Alles verliep ook zoals gehoopt. „Het geluid van de vleugel en de akoestiek waren heel goed en de warme reacties van het publiek geweldig.”

Genieten

De toehoorders en Cultuurvrienden Oude Blasius kregen meer dan waar voor hun geld. Secretaris Trudi Lambers Heerspink: „Iedereen heeft volop genoten.” Na een groot applaus om 21.00 uur gaf de jonge Santiago nog een toegift. Een stuk dat Beethoven op zijn sterfbed in 1826 heeft geschreven. „Daar past maar één woord bij: ontroerend.”

Hengelo e.o.