Volledig scherm
Elementis in Delden (archieffoto: 2014) © Lars Smook

OM wil 3,5 miljoen van Elementis in Delden

DELDEN/ALMELO - Het bedrijf heeft in voorbije jaren niet alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen genomen en zou daardoor ruim 3 miljoen aan investeringen bespaard hebben. Dat voordeel wil het OM Elementis nu ontnemen.

Maandag diende in Almelo de rechtszaak tegen het bedrijf en ex-directeur P. De behandeling werd voor onbepaalde tijd aangehouden. Het bedrijf bestrijdt het financiële voordeel en heeft een externe deskundige ingehuurd om de claim te ontkrachten.

Gesjoemeld
Volgens het bedrijf is er niet moedwillig gesjoemeld met de veiligheid. Elementis (voorheen Servo) staat op de lijst met twintig meest risicovolle bedrijven in Overijssel. Dat geeft volgens justitie een grote verantwoordelijkheid om de veiligheid voor werknemers en omgeving te waarborgen.

Stil
Zeker in de periode 2013 en 2014 is volgens het OM onvoldoende gedaan om ongelukken met gevaarlijke stoffen te voorkomen. Het bedrijf liep bijvoorbeeld een groot risico op een explosie in een reactorvat met ethyleenoxide. In 2013 ontstond er brand in een reactor. Het bedrijf lag daarna enige tijd stil.

Hengelo e.o.