Volledig scherm
© Frans Nikkels

Ondernemer én diabetespatiënt Robin Koops in Goor maakt zijn eigen medicijn

GOOR - Ondernemer Robin Koops heeft een uitvinding gedaan die een doorbraak kan betekenen voor diabetespatiënten. Hij ontwikkelde een kunstmatige alvleesklier. Die vinding moet het leven van vele duizenden patiënten radicaal gaan verbeteren. ‘Met dit apparaatje kun je een normaal leven leiden.’

Het bedrijf van Koops, Inreda Diabetic in Goor, heeft het ISO-certificaat van certificeringsorganisatie Dekra gekregen. Het is de eerste stap naar erkenning van het medisch hulpmiddel. Vanaf eind volgend jaar wil Inreda tweeduizend kunstalvleesklieren per jaar gaan produceren.

Het vierkante kastje bevat reservoirs voor insuline en voor glucagon. Dat zijn de twee hormonen die het bloedsuikerniveau van de diabetespatiënt in balans houden. Elk reservoir is met een dun slangetje verbonden met kleine infusiesets die de gebruiker op zijn buik plakt samen met twee losse sensoren.

Nabootsen
‘Deze voelers meten de bloedwaarden in het lichaam. Ze transporteren, doseren en injecteren zelf de juiste hoeveelheid hormoonstoffen in het lichaam, legt Koops geduldig uit. Hij is zelf patiënt en de ziekte beheerst zijn leven. De werktuigbouwkundige spuit vijf of zes keer per dag insuline. Hij liep al jaren rond met het idee dat er een manier moest zijn om de werking van de alvleesklier na te bootsen en richtte daarom Inreda op.

Nu het certificaat is behaald, mag Inreda de kunstalvleesklier produceren en als medisch hulpmiddel in de Europese Unie introduceren. Binnenkort starten gesprekken met overheid en verzekeringsmaatschappijen over de vergoeding van de kunstmatige alvleesklier.

Hengelo e.o.