Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Onderzoek drie windmolenparken Hof van Twente

GOOR - Wethouder Wim Meulenkamp gaat onderzoeken of de plannen voor drie windmolenparken in de gemeente Hof van Twente haalbaar zijn.

In dit onderzoek wordt het algemeen belang van windenergie ‘zorgvuldig’ afgewogen tegen het belang van omwonenden van die drie geplande windparken, zegt Meulenkamp. Hij reageert voor het eerst op de voornemens van De Wolff Nederland Windenergie uit Heerenveen om op drie locaties in totaal veertien 200 meter hoge windmolens te plaatsen.

Windmolenparken
Het gaat om windpark Elsen, het gebied tussen de Rijssenseweg en de provinciale weg ter hoogte van Elsen. Daar wil het Friese bedrijf vier windmolens. Het windpark Twentekanaal, het gebied ter hoogte van het Twentekanaal, circa 1,5 kilometer ten westen van Goor en zo’n 1 kilometer ten oosten van Stokkum, voorziet in zes turbines. In het windpark Schipbeek Markelo, het gebied ten westen van de Schipbeek, circa 700 meter ten noorden van het Twentekanaal en ten zuiden van Markelo, zouden vier molens moeten komen.

Principeverzoeken
De gemeente heeft eind vorige week drie principeverzoeken van De Wolff Nederland Windenergie ontvangen. Dat betekent dat de gemeente eerst gaat beoordelen of de drie locaties in principe geschikt zijn.

In een eerste reactie op de plannen zegt Meulenkamp dat veertien turbines ‘heel veel’ zijn. In de plannen van de gemeente om in 2035 energieneutraal te zijn wordt uitgegaan van zeven molens in de ‘Hof’. „Dat is een behoorlijk verschil en een spanningsveld met ons beleid”, constateert hij.

Aspecten
In het onderzoek naar de haalbaarheid van de windparken wordt onder meer gekeken naar de ruimtelijke aspecten en de mening van omwonenden. Ook wordt onderzocht wat de plannen voor omwonenden en de andere inwoners kunnen opleveren, zoals financiële deelname in de windparken.

In gesprek
Meulenkamp weet dat er omwonenden zijn die niks van windmolens willen weten. Toeristische en recreatieve ondernemers zijn eveneens tegen. De wethouder: „We gaan met omwonenden en ook voorstanders in gesprek. De komende tijd gebruiken we om de meningen en belangen te inventariseren en tegen elkaar af te wegen. Voor elke locatie wordt een apart besluit genomen.” Wanneer is nog onbekend, vermoedelijk begin volgend jaar.

Procedures
Als een locatie na onderzoek geschikt wordt bevonden, kunnen daarvoor ruimtelijke procedures in gang worden gezet en benodigde onderzoeken worden uitgevoerd. Bij deze procedures zijn inspraak en bezwaar mogelijk.

Hengelo e.o.