Volledig scherm
Paardenmarkt in Goor. © Emiel Muijderman

Onderzoek naar behoud eeuwenoude paardenmarkt in Goor

GOOR - De zogeheten ‘organisatiegroep’ gaat de mogelijkheid onderzoeken om de traditionele paardenmarkt in Goor te behouden. In november werd bekend gemaakt dat de eeuwenoude paardenmarkt voor het laatst zou worden gehouden. Die bekendmaking riep veel - emotionele - reacties op.

Als dat kan wordt deze eeuwenoude traditie onderdeel van het succesvolle evenement 'Winters Genieten’ dat in december in het Goorse centrum plaats heeft. Dit hebben de gemeente, de Stadsraad Goor en ondernemersvereniging Goor Collectief gistermiddag bekendgemaakt. De ‘organisatiegroep’ was eerder belast met de organisatie en programmering van een nieuw driedaags paardenevenement zonder handel vanaf september 2020. Deze organisatie komt voort uit een 'brede groep betrokkenen’. Vertegenwoordigers van Goor Collectief en de stadsraad maken er onder meer deel van uit.

Meerdaags

‘Winters Genieten’ duurt nu één dag, maar wordt in de mogelijke nieuwe opzet met paardenmarkt en tal van andere activiteiten rond paarden, meerdaags . „We werken aan een programma waarbij er voor alle leeftijden iets te doen is”, zegt Paul Reef van de organisatiegroep.  Er is ook afgesproken dat Goor Collectief en de nieuwe Stichting BIZ/Goor de organisatie van het nieuwe meerdaagse evenement op zich nemen. De gemeente wil éénmalig 17.500 euro beschikbaar stellen en aansluitend twee jaar 8000 euro voor de paardenmarkt nieuwe stijl. Volgens de overlevering wordt de markt sinds 1362 in Goor gehouden.

Emotionele reacties

De bekendmaking op 19 november dat de eeuwenoude paardenmarkt 13 december voor het laatst zou worden gehouden riep veel - emotionele - reacties op. Op basis daarvan is de opdracht aan de organisatiegroep om te zorgen voor een nieuw meerdaags evenement zonder handel aangepast. Bij het onderzoek naar het behoud van de paardenmarkt wordt nadrukkelijk Niek Hietbrink van de Markelose manege en kampeerboerderij De Barlo betrokken. Ook andere maneges worden geconsulteerd of paardenhandel 'wenselijk en mogelijk’ is.

Quote

We werken aan een programma waarbij er voor alle leeftijden iets te doen is

Paul Reef, Organisatiegroep

Dierenwelzijn

Hietbrink presenteerde, zoals gemeld, met Sander Smit een alternatief om de paardenmarkt te behouden. Volgens hen kan het dierenwelzijn op de markt verbeteren door toepassing van het protocol Welzijn Paardenmarkten. De kwaliteit en aanvoer kunnen beter door het geven van aanvoerpremies en beloningen voor het best getoiletteerde paard en voor handelaren met een grote aanvoer van dieren, stellen zij.   

Hietbrink is ‘tevreden’ over het gisteren genomen besluit. ,,De paardenbranche wil de markt graag behouden", zegt hij.  

Hengelo e.o.