Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoek naar drugsgebruik in Hof van Twente krijgt vervolg

GOOR - De raad heeft dinsdagavond in overleg met het college besloten een vervolg te geven aan de quickscan die onlangs is uitgevoerd om het drugs- en alcoholgebruik van jongeren en jongvolwassenen in Hof van Twente in kaart te brengen.

De partijen lieten in de raadsvergadering weten door de analyse een beeld te hebben gekregen van de huidige situatie. Om de problemen echt het hoofd te bieden is echter meer onderzoek nodig. Wethouder Pieter van Zwanenburg gaat een plan opstellen dat na de zomer in de raad behandeld wordt. Mogelijk worden de thema's alcohol en drugs hierbij gesplitst.
Ernstiger
De resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Mark Bench en de Stichting Mainline, werden tijdens een beeldvormende raadsbijeenkomst op 22 juni al gepresenteerd aan de raad. Bij deze vergadering waren ook een aantal professionals aanwezig.

Uit de verhalen van onder anderen een huisarts, een wijkagent, een jongerenwerker en een ouder bleek dat de situatie met betrekking tot het drugsgebruik van jongeren en jongvolwassenen in de gemeente ernstiger is dan naar voren kwam in de quickscan. De problemen met alcohol zijn duidelijker zichtbaar. Het alcoholgebruik onder jongeren wordt als normaal ervaren en ouders keuren het vaak goed. Unaniem
Caroline Doeschot (CDA) en Herman Kalter (SP) wilden gisteren graag horen van collega-raadsleden wat de volgende stap in het proces moet zijn. Kalter: "We hebben nu een beeld gekregen, maar wat gaan we daar mee doen?" Een eenduidig antwoord op de vraag kwam er niet, maar de raadsleden waren unaniem in hun opvatting dat er een vervolgonderzoek moet komen.

Fractievoorzitter van het CDA Yvonne Nijhof: "Het was duidelijk dat het ging om een quickscan. Daar kun je niet alles van verwachten. We moeten nu goed nadenken over een vervolg en het huidige werk op dit gebied voortzetten." Inbreng professionals
Nel Hilbrink van de PvdA liet weten de resultaten van het onderzoek mager te vinden, maar veel waarde te hechten aan de inbreng van de professionals. Ook D66 ziet graag een vervolg.

Hengelo e.o.