Volledig scherm
© Thinkstock

Ook autochtonen moeten voldoen aan taaleis in Hof van Twente

MARKELO – Geboren en getogen in Nederland en toch moet een 64-jarige weduwe uit Markelo aantonen dat ze de Nederlandse taal beheerst om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering.

“Dieper kunnen ze je niet vernederen”, zegt de Markelose over de brief die ze van de gemeente Hof van Twente ontving. De vrouw wil niet met haar naam in de krant, maar ze kan dit ook niet stilzwijgend over haar kant laten gaan. “Waar zijn we in Nederland mee bezig?”

Taaleis
Per 1 januari 2016 is de Wet taaleis Participatiewet in werking getreden. Alle gemeenten moeten voor 1 juli van dit jaar in kaart hebben of bijstandsgerechtigden voldoen aan de taaleis; de Nederlandse taal verstaan, spreken, lezen en schrijven op het niveau van groep 8 van de basisschool. “De gedachte achter de taaleis is dat het voor mensen die een beroep doen op bijstand en geen Nederlands spreken heel moeilijk is om aan het werk te komen”, legt woordvoerder Nico Mokveld van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit. “De aanpak en de uitvoering van de taaleis en de communicatie met de burgers hierover is aan de gemeente zelf om vorm te geven.”

Geen onderscheid
In de gemeente Hof van Twente leiden de ruim vierhonderd verstuurde brieven over de taaleis tot commotie onder de bijstandsgerechtigden. De gemeente heeft geen onderscheid gemaakt tussen autochtone en allochtone inwoners.”Dus nu moet ik als 64-jarige rasechte Nederlander bewijzen dat ik Nederlands spreek”, foetert de vrouw uit Markelo. Hans Tadema, teamcoördinator sociale leefomgeving van de gemeente, heeft begrip voor de ontstane reuring.

Ophef
“We hebben heel veel reacties op de brief ontvangen, maar wij voeren uit wat in Den Haag is besloten.” In andere gemeenten zoals Almelo en Enschede hebben ze met het versturen van de brieven wel rekening gehouden met de afkomst van de inwoners en is er geen ophef ontstaan.

Hengelo e.o.