Volledig scherm
© ANP XTRA

Ook zacht water in Markelo en Delden

MARKELO/DELDEN - Minder kalk in de waterkoker en strepen op de douchedeur: uit de kranen in Markelo en Delden stroomt vanaf heden zacht water. Dat heeft Waterbedrijf Vitens gisteren aan haar klanten laten weten.

Het drinkwater in Markelo en Delden kende een hardheid van tussen de 9,5 en 13 dH (Duitse Hardheidsgraden) en zal vanaf heden maximaal 8 dH zijn. Daarmee gaat het van gemiddeld of vrij hard water naar zacht water.

Verschil

Een behoorlijk verschil, zo laat een woordvoerder van Vitens weten. „Op de kwaliteit van het water heeft deze omzetting geen enkel effect. Wel is het zo dat mensen over het algemeen bij zachter water na enige tijd minder afzetting van kalkdeeltjes in huishoudelijke apparaten zoals waterkokers en in badkamers ervaren.”

Ruw water

Waterbedrijf Vitens begon anderhalf jaar geleden met de vernieuwing van het drinkwaterbedrijf Goor en de sluiting van de zuivering op de Herikerberg. De hardheid van het water dat op de laatstgenoemde locatie naar boven wordt gehaald, neemt al jaren toe. Nu wordt er op de Herikerberg nog wel ruw water gewonnen maar dit gaat nu met een nieuwe leiding naar de productielocatie aan de Slagdijk. Daar wordt het vermengd met water dat is gewonnen in het wingebied van Goor. Vervolgens wordt het gezuiverd en onthard.

Gemengd

Inwoners van Goor en omgeving kregen al onthard water uit de kraan en daar verandert niets aan. Hoe hard het water uit de kranen in de overige kernen van de Hof van Twente is, durft Vitens niet te zeggen. In Diepenheim, Bentelo en Hengeveld lopen gemengde waterstromen en de hardheid kan daardoor van dag tot dag verschillen.

Hengelo e.o.