Volledig scherm
© Annina Romita

‘Opslag onderdelen windmolens in Azelo moet stoppen’

AZELO/ZWOLLE - Er moet een eind komen aan het opslaan van onderdelen van windmolens op een perceel aan de Blokstegenweg in Azelo waar ook viskwekerij Twentevis was gevestigd.  Dat vindt althans de buurman van dat perceel, Rolf Woolderink, eigenaar van Twentevis. Het terrein dreigt volgens hem verder vervuild te raken.

Via een kort geding wil hij handhaving afdwingen, bleek dinsdag in de rechtbank in Zwolle. Rolf Woolderink is niet alleen buurman van het perceel, met Twentevis was hij ook 18 jaar lang de huurder ervan. Totdat Martin Boermans, die in tweedehands windmolens en - onderdelen handelt, de grond overnam en Woolderink de huur opzegde. Woolderink staakte begin deze maand tijdelijk Twentevis op dat terrein en zette de viskwekerij noodgedwongen op eigen terrein en in diverse plaatsen in Salland en de Veluwe voort. In zijn tuin heeft hij een enorme vijver laten graven waarin duizenden vissen zwemmen.

Zijn verzoek aan de gemeente Hof van Twente om tot handhaving over te gaan, was eerder aan dovemansoren gericht. Volgens zijn gemachtigde Marcel Middelkamp wordt er nu afval opgeslagen op het terrein: „Metalen in de afgedankte windmolens bevatten radioactieve elementen en er zitten grote schakelkasten met olie bij. Dit kan de bodem ernstig vervuilen. Bovendien is dit geen afvalstoffenlocatie.”

Reserveonderdelen

Volgens Boermans is er weinig aan de hand. „Het zijn reserveonderdelen. Dat het afvalstoffen zijn, bestrijd ik ten zeerste.” Volgens Boerman is er Woolderink alles aan gelegen zijn bedrijf zwart te maken. De gemeente ziet geen  noodzaak om op te treden. De spullen liggen er sinds 2018. Sindsdien is er weinig veranderd. Op 24 september behandelt de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan voor de opslag.

Middelkamp wilde zijn rechtsgang best staken als de gemeente beloofde te zullen handhaven als de raad in september niet akkoord gaat. „We zeggen niet toe meteen erna over te gaan tot handhaven”, reageerde de gemeente. De uitspraak is binnen een week.

Hengelo e.o.