Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE

Oud-Markeloër Hans-Peter reist als huisfotograaf van Muse de wereld over

LeestipMARKELO/NIJMEGEN – Volg je de Britse rockband Muse op Facebook? Dan zie je regelmatig de meest adembenemende foto’s langskomen van spectaculaire optredens op grote festivals. De naam van de fotograaf is altijd hetzelfde en klinkt verrassend Nederlands voor een band uit het Zuid-Engelse Teignmouth: Hans-Peter van Velthoven. En Nederlands is hij, Twents zelfs! De oud-Markeloër reist namelijk al meer dan elf jaar de wereld rond met het rocktrio.

Dertig jaar is Hans-Peter (52) nu ongeveer weg uit Twente. Zijn woon-en werkplaats is tegenwoordig Nijmegen, maar in Markelo komt hij nog regelmatig. Aankomend weekend zelfs om foto’s te maken van de jaarlijkse motorcross rondom het dorp in de gemeente Hof van Twente. “Mijn moeder woont er nog en ik heb er in mijn jonge jaren het fotograferen geleerd van Henk Eertink”, vertelt Hans-Peter vanuit Nijmegen. “Het accent heb ik niet echt meer, maar plat praten kan ik nog zeker wel. Tukker blijf je altijd, dat gaat nooit weg.”

Van toeval naar Wembley

Maar hoe raakt een Markelose jongen verzeild in het reizende circus dat Muse heet? Door toeval, maar ook door zijn unieke stijl van fotograferen. Het contact met de band werd gelegd in 2005, toen Muse op zoek was naar een vaste fotograaf die het visuele concept van de band moest gaan vastleggen. 

Hans-Peter van Velthoven in het Glazen Huis van 3FM, waar hij al jaren de foto's voor maakt.
Volledig scherm
Hans-Peter van Velthoven in het Glazen Huis van 3FM, waar hij al jaren de foto's voor maakt. © Bullet-Ray

“Ik was al fotograaf voor 3FM en maakte veel foto’s van liveoptredens. In die periode heb ik een fotoboek uitgebracht en ben daarvoor geïnterviewd door Omroep Gelderland. Het toeval wilde dat Muse rond die tijd in Den Bosch speelde en het management het item zag langskomen op televisie. Ze namen contact op en diezelfde avond zat ik nog met de band om tafel in Brabant. Zo is het avontuur begonnen: sinds 2006 ben ik de officiële huisfotograaf van Muse, een korte tijd later stond ik al in Wembley.”

Terabytes aan foto's

Dik elf jaar later is Hans-Peter in het kielzog van de band zo’n beetje de hele wereld over geweest. Hij is net terug uit Engeland, waar Muse eind augustus optrad op het duo-festival in Leeds en Reading. De band heeft hij inmiddels ‘ontelbare’ keren live zien spelen: “Ik heb een externe harde schijf van vier terabyte, vol met foto’s van Muse. Ik reis niet naar ieder optreden mee. We kiezen de momenten uit, zodat je ook niet teveel dezelfde foto’s krijgt. Een grote show als het Reading-festival of in de O2 Arena is dus heel interessant, omdat alles uit de kast wordt getrokken." 

Soms zijn de reizen een kwestie van last-minute tripjes naar het vliegveld vertelt de fotograaf: "De band heeft bijvoorbeeld Japan nog op de planning staan en ik weet nog niet of ik dan nodig ben. Ik maak ook foto’s voor Stereophonics en ben wel eens twee dagen voor vertrek gebeld of ik mee wilde naar Japan. Dan zit je dus ineens aan de andere kant van de wereld. Dat avontuur is wel een jongensdroom die uitkomt.”

Muziek naar beeld

Wat maakte Hans-Peter nou juist dé geschikte fotograaf voor een band als Muse, die altijd bezig is met spectaculaire visuals op het podium? “Drummer Dominic (Howard, red) zei me een keer dat het mij lukt om de boodschap van hun muziek te vertalen naar beelden. Dat is een groot compliment, want dat is wel waar je constant mee bezig bent, die vertaling. Een band als Muse breng je anders in beeld dan bijvoorbeeld Coldplay of Normaal. Iedereen heeft zijn eigenlijk stijl, maar Muse is in hun aanpak en nadruk op het visuele uniek.”

Het verhaal gaat verder onder de video.

ACDC-zanger als verrassing

Bij Muse valt hij dus met zijn neus in de boter. De band deinst er namelijk niet voor terug om een gigantisch podium in de vorm van kubus te bouwen, met een deel over het publiek, of tientallen drones die als een zwerm door de zaal vliegen. Visueel gebeurt er altijd wel iets en Hans-Peter heeft in zijn werkwijze alle ruimte om te doen en laten wat hij wil.

“Er wordt veel overlegd en als fotograaf wordt je overal bij betrokken en ben je op de hoogte. Op het Reading-festival deed bijvoorbeeld als verrassing ACDC-zanger Brian Johnson een nummer mee. Het publiek wist natuurlijk van niks, maar ik al wel. Daar kan ik dan qua fotografie op inspelen. Maar hoe ik het in beeld breng, daarin heb ik de complete vrijheid.”

Voetbalteam

Quote

Iedereen heeft zijn eigenlijk stijl, maar Muse is in hun aanpak en nadruk op het visuele uniek.

Hans-Peter van Velthoven

Rocksterren staan er om bekend vaak afstandelijk te zijn. Nukkig, arrogant en onbereikbaar voor het grote publiek. Het Britse trio heeft niks van dat alles vertelt Hans-Peter, die de bandleden in de loop der jaren ook op persoonlijk gebied heeft leren kennen. “Voor Muse zijn twee dingen ontzettend belangrijk: hun visuele concept en hun fans. Het zijn drie hele nuchtere Britse jongens."

"Je ziet dat de band na een optreden alle tijd neemt voor de bezoekers. Zanger Matthew Bellamy is op het podium larger than life, maar daarnaast het een hele rustige en lieve jongen, die oprecht vraagt hoe het met je gaat. Backstage ben je one of the guys, of je nou in de band speelt of een roadie bent. Voor arrogantie is geen plek. Er is ook een voetbalteampje rondom de band en de crew. Voor elk optreden spelen we een wedstrijd tegen een lokaal team.”

Emotie

Als muziekliefhebber leeft Hans-Peter al elf jaar een jongensdroom. Zijn foto’s bewerkt hij in Nijmegen tussen de gitaren waar hij zelf op speelt. “Dat je een muzikaal gehoor hebt helpt wel. Je hoort wat er gebeurt op een podium en speelt daar op in. Gaat Matthew beginnen aan een improvisatie, dan leg je de nadruk op het fysieke en de emotie. En dat je backstage af en toe een stukje kan jammen met topmuzikanten is natuurlijk heel gaaf. Ik ben bij zoveel optredens en tours geweest inmiddels, maar geen jaar of dag is hetzelfde.”

Hans-Peter maakte voor ons een selectie van enkele foto’s die hij in de loop der jaren schoot voor Muse. Bekijk ze hieronder.

Meer werk van Hans-Peter van Velthoven zien? Klik hier voor zijn website.

Het podium van Muse tijdens een optreden in het Goffertpark in Nijmegen in 2010.
Volledig scherm
Het podium van Muse tijdens een optreden in het Goffertpark in Nijmegen in 2010. © Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven / MUSE
ACDC-zanger Brian Johnson, die als verrassing een nummer met Muse meedeed tijdens het optreden op het Reading-festival.
Volledig scherm
ACDC-zanger Brian Johnson, die als verrassing een nummer met Muse meedeed tijdens het optreden op het Reading-festival. © Hans-Peter van Velthoven / MUSE

Hengelo e.o.