Oud-Markeloër Hans-Peter reist als huisfotograaf van Muse de wereld over
LeestipMARKELO/NIJMEGEN – Volg je de Britse rockband Muse op Facebook? Dan zie je regelmatig de meest adembenemende foto’s langskomen van spectaculaire optredens op grote festivals. De naam van de fotograaf is altijd hetzelfde en klinkt verrassend Nederlands voor een band uit het Zuid-Engelse Teignmouth: Hans-Peter van Velthoven. En Nederlands is hij, Twents zelfs! De oud-Markeloër reist namelijk al meer dan elf jaar de wereld rond met het rocktrio.
Dertig jaar is Hans-Peter (52) nu ongeveer weg uit Twente. Zijn woon-en werkplaats is tegenwoordig Nijmegen, maar in Markelo komt hij nog regelmatig. Aankomend weekend zelfs om foto’s te maken van de jaarlijkse motorcross rondom het dorp in de gemeente Hof van Twente. “Mijn moeder woont er nog en ik heb er in mijn jonge jaren het fotograferen geleerd van Henk Eertink”, vertelt Hans-Peter vanuit Nijmegen. “Het accent heb ik niet echt meer, maar plat praten kan ik nog zeker wel. Tukker blijf je altijd, dat gaat nooit weg.”
Van toeval naar Wembley
Maar hoe raakt een Markelose jongen verzeild in het reizende circus dat Muse heet? Door toeval, maar ook door zijn unieke stijl van fotograferen. Het contact met de band werd gelegd in 2005, toen Muse op zoek was naar een vaste fotograaf die het visuele concept van de band moest gaan vastleggen.
“Ik was al fotograaf voor 3FM en maakte veel foto’s van liveoptredens. In die periode heb ik een fotoboek uitgebracht en ben daarvoor geïnterviewd door Omroep Gelderland. Het toeval wilde dat Muse rond die tijd in Den Bosch speelde en het management het item zag langskomen op televisie. Ze namen contact op en diezelfde avond zat ik nog met de band om tafel in Brabant. Zo is het avontuur begonnen: sinds 2006 ben ik de officiële huisfotograaf van Muse, een korte tijd later stond ik al in Wembley.”
Terabytes aan foto's
Dik elf jaar later is Hans-Peter in het kielzog van de band zo’n beetje de hele wereld over geweest. Hij is net terug uit Engeland, waar Muse eind augustus optrad op het duo-festival in Leeds en Reading. De band heeft hij inmiddels ‘ontelbare’ keren live zien spelen: “Ik heb een externe harde schijf van vier terabyte, vol met foto’s van Muse. Ik reis niet naar ieder optreden mee. We kiezen de momenten uit, zodat je ook niet teveel dezelfde foto’s krijgt. Een grote show als het Reading-festival of in de O2 Arena is dus heel interessant, omdat alles uit de kast wordt getrokken."
Soms zijn de reizen een kwestie van last-minute tripjes naar het vliegveld vertelt de fotograaf: "De band heeft bijvoorbeeld Japan nog op de planning staan en ik weet nog niet of ik dan nodig ben. Ik maak ook foto’s voor Stereophonics en ben wel eens twee dagen voor vertrek gebeld of ik mee wilde naar Japan. Dan zit je dus ineens aan de andere kant van de wereld. Dat avontuur is wel een jongensdroom die uitkomt.”
Muziek naar beeld
Wat maakte Hans-Peter nou juist dé geschikte fotograaf voor een band als Muse, die altijd bezig is met spectaculaire visuals op het podium? “Drummer Dominic (Howard, red) zei me een keer dat het mij lukt om de boodschap van hun muziek te vertalen naar beelden. Dat is een groot compliment, want dat is wel waar je constant mee bezig bent, die vertaling. Een band als Muse breng je anders in beeld dan bijvoorbeeld Coldplay of Normaal. Iedereen heeft zijn eigenlijk stijl, maar Muse is in hun aanpak en nadruk op het visuele uniek.”
Het verhaal gaat verder onder de video.
ACDC-zanger als verrassing
Bij Muse valt hij dus met zijn neus in de boter. De band deinst er namelijk niet voor terug om een gigantisch podium in de vorm van kubus te bouwen, met een deel over het publiek, of tientallen drones die als een zwerm door de zaal vliegen. Visueel gebeurt er altijd wel iets en Hans-Peter heeft in zijn werkwijze alle ruimte om te doen en laten wat hij wil.
“Er wordt veel overlegd en als fotograaf wordt je overal bij betrokken en ben je op de hoogte. Op het Reading-festival deed bijvoorbeeld als verrassing ACDC-zanger Brian Johnson een nummer mee. Het publiek wist natuurlijk van niks, maar ik al wel. Daar kan ik dan qua fotografie op inspelen. Maar hoe ik het in beeld breng, daarin heb ik de complete vrijheid.”
Voetbalteam
Iedereen heeft zijn eigenlijk stijl, maar Muse is in hun aanpak en nadruk op het visuele uniek.
Rocksterren staan er om bekend vaak afstandelijk te zijn. Nukkig, arrogant en onbereikbaar voor het grote publiek. Het Britse trio heeft niks van dat alles vertelt Hans-Peter, die de bandleden in de loop der jaren ook op persoonlijk gebied heeft leren kennen. “Voor Muse zijn twee dingen ontzettend belangrijk: hun visuele concept en hun fans. Het zijn drie hele nuchtere Britse jongens."
"Je ziet dat de band na een optreden alle tijd neemt voor de bezoekers. Zanger Matthew Bellamy is op het podium larger than life, maar daarnaast het een hele rustige en lieve jongen, die oprecht vraagt hoe het met je gaat. Backstage ben je one of the guys, of je nou in de band speelt of een roadie bent. Voor arrogantie is geen plek. Er is ook een voetbalteampje rondom de band en de crew. Voor elk optreden spelen we een wedstrijd tegen een lokaal team.”
Emotie
Als muziekliefhebber leeft Hans-Peter al elf jaar een jongensdroom. Zijn foto’s bewerkt hij in Nijmegen tussen de gitaren waar hij zelf op speelt. “Dat je een muzikaal gehoor hebt helpt wel. Je hoort wat er gebeurt op een podium en speelt daar op in. Gaat Matthew beginnen aan een improvisatie, dan leg je de nadruk op het fysieke en de emotie. En dat je backstage af en toe een stukje kan jammen met topmuzikanten is natuurlijk heel gaaf. Ik ben bij zoveel optredens en tours geweest inmiddels, maar geen jaar of dag is hetzelfde.”
Hans-Peter maakte voor ons een selectie van enkele foto’s die hij in de loop der jaren schoot voor Muse. Bekijk ze hieronder.
Meer werk van Hans-Peter van Velthoven zien? Klik hier voor zijn website.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUit in de regio
Koerdisch-Nederlandse regisseur Cilil bewerkte de debuutroman van Özcan Akyol tot een theatervoorstelling
De Koerdisch-Nederlandse regisseur Cilil Toksöz bewerkte de roman EUS van schrijver-televisiemaker Özcan Akyol tot een theatervoorstelling. Het werd nog even spannend toen de hoofdpersoon zelf onaangekondigd naar het stuk kwam kijken. Toksöz vertelt wat er toen gebeurde. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Dierenambulance Hengelo moet smeken om dierenarts voor gans met vogelgriep: ‘Den Haag, doe wat!’
HENGELO - Stad en land moeten Dierenambulances afzoeken voor een dierenarts die wilde vogels met verschijnselen van vogelgriep willen onderzoeken en euthanaseren. Wilco van Toorn uit Hengelo zegt dat hij er zelfs om moet smeken. De Dierenbescherming wil dat Den Haag ingrijpt en de regie neemt zoals bij de varkenspest en corona. -
Plan vier woningen in Enter voorlopig onderuit door spuitzone melkveebedrijf
DEN HAAG/WIERDEN - De Raad van State wil dat de gemeente Wierden gaat onderzoeken of het acceptabel wonen is op 36 meter afstand van een akker waar met bestrijdingsmiddelen kan worden gespoten. Dit blijkt uit een tussenuitspraak van de Raad van State. De zaak over in totaal vier woningen aan de Bornerbroekseweg wordt voortgezet als de gemeente Wierden heeft gereageerd.
-
PREMIUM
Simon (25) uit Deventer verspreidt boek over stoppen met roken: ’Een euforisch gevoel toen ik mijn laatste sigaret uitmaakte’
Het boek Stoppen met roken van Allen Carr had hij al enkele maanden in huis. Maar na zijn studiepauze las hij het boek pas écht. En zie, na vier maanden kon hij zijn rookverslaving vaarwel zeggen. ,,Ik had een euforisch gevoel toen ik mijn laatste sigaret uitmaakte.’’ -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarschuwingsborden in natuurgebied Haaksbergen na wegzakken paarden in gedempte sloten: ‘Als veiligheid in geding is, moeten we acteren’
HAAKSBERGEN - Op verschillende plaatsen in het Buurserzand worden bezoekers van het natuurgebied met waarschuwingsborden geattendeerd op de gevaren van recentelijk gedempte sloten. Dit nadat afgelopen zondag een pony wegzakte in het drijfzand. „Als de veiligheid in het geding is, moeten we acteren.”