Volledig scherm
© Facebook Esbrook

Paasvuur in Deldenerbroek vannacht door onbekenden aangestoken

DELDENERBROEK - Onbekenden hebben afgelopen nacht het paasvuur aan de Kappelhofsweg in Deldenerbroek toch aangestoken. Het bestuur van buurtschapvereniging Esbrook besloot donderdag het vuur niet aan te steken, omdat er te veel risico's zouden zijn. De brandweer rukte uit en heeft de vonkenregen geblust. „We waren hier al bang voor”, aldus voorzitter Bart van Groningen.

Zaterdagavond gooide de organisatie nog 30.000 liter water over de houtstapel. „We zagen dit al aankomen en hebben overleg gehad met de brandweer. Zij adviseerden ons er een giertank water overheen te gooien, onder het motto ‘meer kun je niet doen’. We besloten er voor de zekerheid twee tanks overheen te gooien”, vertelt voorzitter Bart van Groningen. 

Vonkenregen

Toch bleek het niet genoeg, de stapel hout ging ondanks de maatregelen rond 03.00 uur ondanks in de fik. „Het is zo gortdroog, als je het aan wilt steken krijg je het gewoon aan. Om 04.45 uur werd ik gebeld en zijn wat leden van de organisatie naar de Kappelhofsweg gegaan.” De organisatie besloot het paasvuur niet door te laten gaan vanwege de kans op een vonkenregen. Dat bleek achteraf de juiste beslissing. „Die vonkenregen kwam inderdaad op gang, de praktijk heeft de theorie dus wel uitgewezen.”

De voorzitter baalt van het voorval. „Wij bouwen iets op en besluiten uit veiligheidsoverwegingen om het niet aan te steken. Dat er dan toch mensen zijn die daar anders over denken en de risico's niet inzien is balen.” Van Groningen weet niet of er nog onderzoek wordt verricht, de brandweer heeft het in elk geval weer overgedragen aan de organisatie. „Vanmiddag halen we het hout uit elkaar, om er zeker van te zijn dat het niet meer brandt. Het hout zou in de versnipperaar gaan, dat zou nu wel eens een lastig verhaal kunnen worden.”

Volledig scherm
© Facebook Esbrook

Hengelo e.o.