Bram van Doorn met burgemeester Ellen Nauta (Hof van Twente) en commissaris van de Koning Andries Heidema.
Volledig scherm
Bram van Doorn met burgemeester Ellen Nauta (Hof van Twente) en commissaris van de Koning Andries Heidema. © Marieke Amelink

Pilot in Twente: kankerpatiënten met eigen taxi naar ziekenhuis

MARKELO - Kankerpatiënten die radiotherapie volgen in academische ziekenhuizen, hebben recht op gespecialiseerd taxivervoer. Een Twentse stichting begint daarom een pilot. In Markelo was de officiële presentatie.

De nieuwe vervoersservice is de grote wens van Bram van Doorn, gepensioneerd taxichauffeur uit Goor. Van Doorn, inmiddels 72 jaar oud, maakt zich met zijn stichting Bijzondere Vervoersdiensten Radiotherapie al vijf jaar sterk voor zo'n service. In 2013 reed hij zelf vaak een ernstig zieke kankerpatiënt vanuit Twente naar het UMC Radboud in Nijmegen.

"Ik heb met eigen ogen gezien wat het voor iemand in die situatie betekent om met een vaste chauffeur op pad te gaan. Je bouwt tijdens al die ritten een band op, voert gesprekken, draait zijn favoriete muziek en begeleidt mensen tot aan de receptie van het ziekenhuis. Te midden van alle narigheid is dat een geweldige steun."

Vaste chauffeur

Van Doorn wil met zijn stichting helpen bij scholing en met taxibedrijven afspraken maken over diensten met een vaste chauffeur voor één patiënt. "Op dit moment bestaat zo'n service niet. Je krijgt nu te maken met wisselende chauffeurs. Ook duren de ritten vaak onnodig lang omdat er ook andere patiënten moeten worden opgehaald."

Zijn initiatief kan inmiddels rekenen op de steun van een groot aantal partners. Zorgverzekeraar Menzis heeft al laten weten geïnteresseerd te zijn in de eventuele uitbreiding van de vervoersservice naar andere patiëntengroepen en wellicht voor heel het land.

Groen licht

Vrijdag kreeg Van Doorn ook groen licht van de provincie op zijn subsidieverzoek van 15.000 euro. Tot zijn grote vreugde zegde commissaris van de Koning Andries Heidema hem het hele bedrag toe. Ook de gemeente Hof van Twente steunt het project. Wanneer de nieuwe vervoersservice daadwerkelijk gaat functioneren, kon Van Doorn nog niet zeggen. "Als het aan mij ligt zo snel mogelijk. Onze maatschappij heeft veel stille problemen. Neem van mij aan dat dit er een is."

Hengelo e.o.