Volledig scherm
Een zelfportret van Riemko Holtrop.

Plan voor kunstmuseum in oude Rabo-pand Delden

DELDEN - Na het museum in de rentmeesterij van Twickel ligt er nu een plan voor een tweede kunstmuseum in Delden. Het nieuwe museum is een initiatief van een groep Deldense kunstliefhebbers en ondernemers. Het moet in 2019 de deuren openen. Beoogde locatie is het voormalige pand van de Rabobank aan de Langestraat.

Volgens woordvoerder Bas Boer van de initiatiefgroep bestaan er al langer plannen om iets met de figuur van Holtrop (1914-1996) te doen. De Twentse kunstenaar, voorman van De Nieuwe Groep, woonde het grootste deel van zijn leven in Delden. Zijn nalatenschap van enkele honderden kunstwerken bevindt zich op dit moment in een galerie in Tilburg. Met de familie is een principeovereenkomst bereikt over een terugkeer van de collectie naar Twente.

Vernieuwers
"Holtrop was een van de grote vernieuwers in de Twentse kunst van na de oorlog. Samen met Theo Wolvecamp zat hij als een spin in het web van de kunstwereld van de jaren 50 en 60. Zijn werk, eventueel aangevuld met werk van andere vernieuwers uit die generatie, is een prachtige basis voor een museum over experimentele kunst van na de oorlog."

70ste verjaardag
De contacten met de nazaten van Holtrop kwamen twee jaar geleden tot stand in het kader van de viering van de 70ste verjaardag van de bevrijding van Delden. "Er is toen een boek gemaakt over Deldenaren in de Tweede Wereldoorlog. Holtrop was er daar een van. Zijn leven is op een hele directe manier door de oorlog beïnvloed."

De Schreeuw
Tastbare herinnering aan de aanwezigheid van Holtrop in Delden vormt zijn beeld De Schreeuw dat sinds 2003 fungeert als oorlogsmonument. De kunstenaar tekende in 1946 de verschrikkingen van de oorlog van zich af in De Bezetting, een serie houtskooltekeningen over de donkere oorlogsjaren. De tekeningen waren tijdens de festiviteiten in 2015 in Delden te zien.

Geldschieters
Om de bouw van het museum mogelijk te maken, gaan de initiatiefnemers de komende tijd op zoek naar geldschieters. Met de gemeente Hof van Twente zijn inmiddels de eerste gesprekken gevoerd. "De reacties waren erg positief. Een museum als dit past heel goed in Delden. Wij geloven absoluut in de kansen voor dit bijzondere project."

Hengelo e.o.