Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Platteland verbindende factor bij St. Joapik in Markelo

MARKELO - Het is komen en gaan van mensen bij de eerste Sint Joapikmarkt in Markelo deze zaterdagmiddag. Zo’n twintig organisaties en producenten halen alles uit de kast om bezoekers in en om Herberg de Pot te vermaken en informeren. Met het platteland als verbindende factor.

Jan ten Tije van Stichting Maarkels Landschap: „We hebben geprobeerd een markt op te zetten waarbij zoveel mogelijk facetten binnen de agrarische sector worden belicht. Het is pas de eerste keer dat we dit doen, maar we kunnen stellen dat dit goed is gelukt.”

Divers
Er gelden geen eisen aan deelnemers aan de markt, ze mogen zelf een invulling geven aan het thema. Het maakt de Sint Joapikmarkt erg laagdrempelig voor de standhouders, maar ook divers. Zo legt de Stichting Maarkels Landschap haar doelstellingen uit, vertelt de Stichting Heemkunde Markelo over het verleden en kunnen de aanwezigen proeven van Maraakels Bier en lokaal geproduceerde harde worst. Buiten worden demonstraties gegeven door het roggeteam van Maarkels Landschap en vertelt de eigenaar van een oude combine vol passie over zijn landbouwvoertuig.

Mogelijkheden
Jan ten Tije kijkt tevreden toe, terwijl hij nog een slok neemt van zijn eigen geproduceerde appelsap. „Vroeger stelden mensen in de agrarische sector zich vaak terughouden en afwachtend op. Nu liggen er zoveel nieuwe kansen en mogelijkheden, maar je moet het heft wel in eigen hand nemen. Deze markt is ook ontstaan uit een simpel idee en zie waar dat toe kan leiden.”

Samen sterker
Een aantal lokale producenten gaan in gesprek over een mogelijke samenwerking. „Individueel zijn ze goed, maar samen zijn ze sterker.” Ook zijn er alweer volop nieuwe ideeën voor volgend jaar. „We moeten het evenement uiteraard nog evalueren, maar op basis van het enthousiasme van de deelnemers en de honderden bezoekers, lijkt een tweede Sint Joapikmarkt een logisch gevolg.”

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont
Volledig scherm
© Lenneke Lingmont
Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Hengelo e.o.