Volledig scherm
© Thinkstock

Politiek: 'Afblazen windmolenparken Hof van Twente goed besluit'

GOOR - De politiek haalt opgelucht adem nu het college besloten heeft de principeverzoeken van De Wolff Nederland Windenergie, om op drie verschillende plekken in het buitengebeid van Hof van Twente windmolenparken aan te leggen, af te wijzen.

„De situatie liep uit de hand in de verschillende buurtschappen. Dit is een verstandig besluit”, aldus Alice Olde Reuver, fractievoorzitter van D66.

Draagvlak
Alle partijen zijn het er over eens dat er onvoldoende draagvlak is voor het oprichten van drie windparken. „Draagvlak is een belangrijke voorwaarde voor het plaatsen van windmolens. Dat die er niet is, bleek tijdens de bijeenkomsten in Goor en Markelo wel. Geen draagvlak, dan ook geen windmolens”, zegt Yvonne Nijhof, fractieleider van het CDA.

Volgens Gerda Bruins (VVD) heeft De Wolff Nederland steken laten vallen bij de poging om draagvlak te creëren voor de windmolens. „Die is niet zorgvuldig genoeg geweest. En het bedrijf heeft de verhoudingen in de buurten en het noaberschap onderschat”, stelt Bruins.

Regie
Die indruk heeft Hannie Rohaan van Gemeente Belangen ook. „De communicatie tussen buurtbewoners en De Wolff verliep erg stroef. En dat is essentieel als je acceptatie wil.” Volgens SP-voorman Herman Kalter had het college meer regie moeten nemen: „Eerst plekken aanwijzen, dan draagvlak onderzoeken, en daar een ondernemer bij vinden.”

Alternatieven
De partijen zijn blij dat wethouder Wim Meulenkamp de handschoen oppakt en samen met het Platform Buurtschappen en de actiegroepen op zoek gaat naar alternatieve duurzame energiewinning, om alsnog de doelstelling energieneutraal in 2035 te halen. Want dat is een doelstelling die nog steeds wordt onderschreven door de voltallige raad.

Spanningen
„Dit is hoe wij het ’t liefst zien: duurzame initiatieven komen vanuit de samenleving. Dat gebeurde hier maar deels. De Wolff had naar ons idee hier de overhand. Dat heeft spanningen opgeleverd tussen voor- en tegenstanders. Maar mensen moeten zich ervan bewust zijn dat als we iets willen met alternatieve energiebronnen, we dat samen moeten doen”, zegt Alice Olde Reuver.

Fred Rijkens, PvdA: „We moeten een streep zetten onder de verziekte verhoudingen. Want inwoners zijn het op dit punt eigenlijk met elkaar eens. De mensen willen wel duurzaam, willen er graag over meedenken. We moeten nu samen aan de slag.”

Hengelo e.o.