Volledig scherm
Van een van de vier pony's van Herman Boomkamp is een stuk van de manen afgeknipt. © Christian van der Meij

Pony van manen beroofd in Stokkum: 'Wel 30 centimeter afgesneden'

STOKKUM – Herman en Els Boomkamp uit Stokkum zijn er kapot van. De manen van één van hun vier pony’s werden deze week door onbekenden gekortwiekt. “Echt ongelofelijk. De pony’s zijn onze hobby, daar hebben we veel plezier aan en dat maken ze dan gewoon kapot...”

De onvrijwillige knipbeurt vond van zondag op maandag of van maandag op dinsdag plaats. De familie Boomkamp weet het niet precies, maar feit is dat ze één van hun pony’s woensdag gekortwiekt in de wei aantroffen. “Ze hebben wel dertig centimeter van zijn manen afgehaald”, zegt Herman. Dat het hem aan het hart gaat mag duidelijk zijn. De boosheid klinkt door in zijn stem. “Waarschijnlijk hebben ze met een mes de manen doorgesneden. Ja, als eigenaar schrik je daar ontzettend van.”

Het weiland waarin het dier stond is omheind met stroomdraad. De daders hebben flink wat moeite moeten doen om bij de pony te komen. “We hebben aan de voorkant van ons erf zelfs camera’s hangen”, zegt Herman. “We zijn goed beveiligd. Misschien dat er op de beelden nog iets te zien is, maar we vermoeden dat de daders via een andere kant bij de pony’s zijn gekomen waar geen camera’s hangen. Kennelijk moeten we ons nog beter beveiligen.”

Tam

De familie Boomkamp heeft in totaal vier pony’s. Toch hadden de daders het maar op één van de edele viervoeters voorzien. “Een pony met prachtige rode en witte manen, bijna tot aan zijn knieën”, zegt Herman. De pony zelf heeft vermoedelijk weinig van de knipbeurt gemerkt, denkt hij. “Het is een hartstikke tam beest. Waarschijnlijk hebben ze 'm gewoon vastgehouden.”

Herman en Els verwachten dat de daders de manen willen gebruiken om armbandjes van te maken. “Dat gebeurt vaker”, weten ze. “Of de manen worden gebruikt om in het eigen haar te vlechten (als extensions, red.), zodat het langer lijkt. Nou, van het stuk dat ze hebben afgesneden kunnen ze heel wat armbandjes maken...”

Hengelo e.o.