Volledig scherm
Aftrap project bodemsanering van 550 asbesttuinen in de Goorse wijk 't Gijmink. © Annina Romita

Proef aanpak asbest op erven in 't Gijmink Goor

GOOR - Inwoners van ‘t Gijmink waarvan de tuin asbestvrij wordt gemaakt krijgen de mogelijkheid om tegelijk daken van hun woningen of tuinschuurtjes asbestvrij te laten maken. Gemeente en provincie beginnen een proef met de integrale aanpak van asbest op erven in ‘t Gijmink.


In ‘t Gijmink is begonnen met een grondige bodemsanering. „Als dat is afgerond is de bodem schoon maar zit er nog steeds asbest in daken. Dat moet volgens de wet vóór 2024 verwijderd zijn. Dat is voor de bewoners vervelend, want die zitten dan opnieuw met overlast. Zeker in ‘t Gijmink, waar we al jaren bezig zijn met asbestsaneringen. Daarom willen we proberen om het beter op elkaar af te stemmen”, zegt wethouder Harry Scholten.

Om dit te kunnen doen moeten verschillende saneringsregelingen gecombineerd worden. Dat klinkt eenvoudig, logisch zelfs. „Maar iedere saneringsregeling heeft weer eigen wet- en regelgeving en financiering. Het wordt een uitdaging om alles goed o elkaar af te stemmen”, zegt gedeputeerde Erik Lievers. Het is de bedoeling dat ‘t Gijmink in 2018 zo veel mogelijk asbestvrij is.

De gemeente Hof van Twente is zoals gemeld bezig met een Masterplan Asbest: een aanpak om erven in Hof van Twente integraal aan te pakken en te ontdoen van asbest. Met deze proef willen gemeente en provincie ervaring opdoen met de gecombineerde aanpak van bodemverontreinigingen en asbestdaken.

Hengelo e.o.