Volledig scherm
© Thinkstock

Proef met inkuilen bermmaaisel in Hof van Twente

DIEPENHEIM/MARKELO - De gemeente Hof van Twente begint morgen op twee boerenerven in Diepenheim en Markelo met een proef om bermmaaisel duurzaam te verwerken.

Het bermmaaisel wordt gefermenteerd in een Bokashikuil door het te vermengen met micro-organismen en steenmeel. Vervolgens wordt het luchtdicht afgedekt met landbouwplastic. Na acht tot tien weken is het maaisel veranderd in een bodemverrijker die zich voedt met bacteriën en schimmels.

Voordelen
Volgens de gemeente heeft fermenteren veel voordelen: met Bokashi heeft er geen Co2-uitstoot plaats in tegenstelling tot bij composteren. Daar komt bij dat het bermmaaisel niet tegen betaling afgevoerd naar een composteerbedrijf, maar wordt het naar een Bokashikuil in de directe omgeving gebracht. Dat scheelt kosten en kilometers.

Organisch
Boskashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch afval. Het wordt steeds vaker gebruikt in de agrarische sector, op gemeentegrond en voor huis, tuin en keukengebruik. Het op grote schaal fermenteren van bermmaaisel in een kuil is volgens de gemeente nieuw.

Kijken
Belangstellenden kunnen vrijdag om 13.00 uur een kijkje nemen op het erf van de familie Aan de Stegge aan de Deventerdijk 12 in Diepenheim. Het inkuilen is dan in volle gang. De gemeente krijgt bij het experiment hulp van Bij de Oorsprong, een bedrijf dat onder meer is gespecialiseerd in het maken van Bokashi.

Hengelo e.o.